Hlavní obsah

Několik českých běžců uniklo atentátu v Bostonu jen těsně

– Boston/Praha

Nikdo z 13 českých běžců, kteří se zúčastnili pondělního bostonského maratónu, nebyl podle českých diplomatů při explozích poblíž cíle závodu zraněn. Podle serveru behej.com ovšem někteří z českých běžců unikli tragédii pouze těsně.

Foto: The Daily Free Press, Kenshin Okubo, ČTK/AP

Lidé v panice prchají z místa exploze.

Článek

Mario Junek se v okamžiku výbuchu blížil do cíle závodu, když se asi sto metrů od něj ozvala rána. "Ta bomba explodovala v diváckém sektoru a zasáhla i několik běžců, kteří tím místem právě probíhali. Přestože jsem nebyl zraněn, instinktivně jsem si šokován lehl na zem, zůstal asi pět minut ležet a pak jsem se přesunul rychle do cíle," řekl Junek České televizi.

Vypukl chaos a všude byla krev, popisují svědci výbuchů v BostonuVideo: Novinky/Reuters

Nejrychlejší z českých běžců Jiří Syrovátko již měl v tu chvíli závod za sebou. Dvaačtyřicetiletý pražský závodník zvládl trať za necelé tři hodiny, takže byl v cíli více než hodinu před explozemi. "Nejvíc to asi odnesli lidi na chodníku, nálože byly v odpadkových koších, jsou tam restaurace a obchody se zahrádkami. Některé běžce poranily střepiny," popsal na serveru behej.com.

Davy lidí ho odradily od oběda

Sám Syrovátko měl v plánu po závodě zajít do jedné z blízkých restaurací na oběd a vychutnat si místní atmosféru. Kvůli davům lidí kolem cíle však svůj záměr přehodnotil. "Naštěstí se tam vůbec nedalo dostat a byla mi taková zima, že jsem po půl hodině marných pokusů o vysušení na nepříliš hřejícím sluníčku odjel raději rovnou na hotel," uvedl Syrovátko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry exploze v BostonuVideo: Reuters

Podle informací českého generálního konzula v New Yorku Martina Dvořáka není mezi mrtvými ani zraněnými nikdo z Čechů. Honorární konzul v Bostonu Igor Lukeš, který se s některými běžci zná osobně, tuto informaci potvrdil.

Zhruba půl hodiny před explozí proběhla cílem Barbora Soukupová, která se však po doběhu na ulici dlouho nezdržela a v době výbuchu již odpočívala v hotelovém pokoji. "Kamarád mi hlásil, že slyšel dva výbuchy odněkud z cíle a že to rozhodně nebyly oslavné petardy," řekla serveru behej.com. "Je to na blití. Tolik se na podobnou akci všichni těšíme a pak to někdo takto zkazí," dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám