Hlavní obsah

Čeští vojáci začali v Mali chránit velitelství mise EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vojáci začali plnit své úkoly v rámci vojenské mise Evropské unie v Mali. Chrání velitelství mise v hlavním městě Bamaku. Čeští vojáci také mají připravit a vybavit malijskou armádu, která bojuje proti islamistům.

Foto: Generální štáb AČR

Vojáci v sobotu před odletem do Mali z pražského letiště v Kbelích.

Článek

"Dnes už začali čeští vojáci v Mali plnit úkol a zahájili ostrahu velitelství mise v Bamaku," uvedl mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek. Základnu by měli Češi střežit půl roku. Poté by měli přejít k výcviku příslušníků maliských ozbrojených sil, pokud o to EU požádá. Mluvčí dodal, že v takovém případě by se český tým vyměnil a do Mali by odjeli vojenští instruktoři.

Většina ze 34 českých příslušníků, kteří do Mali odcestovali, je ze 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Mise má mandát zatím na 15 měsíců. Maliské armádě čeští vojáci poskytnou vybavení, které už sami nepotřebují - zbraně, či munici.

Velitel české jednotky Marek Štěpánek už dříve řekl, že neočekává, že by čeští vojáci museli čelit útokům muslimských radikálů. Boje se totiž vedou daleko od hlavního města.

Islámští extremisté obsadili loni na jaře sever Mali a zahájili postup k metropoli Bamaku. Maliská armáda je nedokázala zastavit, proto v zemi intervenovala Francie, která vyslala zhruba 4000 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám