Hlavní obsah

Rusové se snaží prodat Chorvatsku migy a nabízejí offsetové programy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Chorvatská armáda, které potřebuje v blízké budoucnosti nahradit zastaralé sovětské stíhačky MiG-21, musí řešit dilema. Podle serveru jutarnji.hr se totiž kromě možnosti desetiletého pronájmu švédských gripenů objevila poměrně lákavá nabídka na koupi relativně moderních ruských letounů, které před dvěma lety po pořízení gripenů vyřadilo a zakonzervovalo maďarské letectvo.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

MiG 29 dobře znají i na Slovensku.

Článek

Migy "devětadvacítky", jež do roku 1995 používalo také české letectvo, už prozkoumali na základně u města Kecskemét ruští odborníci. Dvanáct letounů údajně po dvouletém "odpočinku" potřebuje jen běžnou údržbu a může začít opět létat. Lákavá je zejména jejich cena: všechny migy by stály pouze 90 miliónů eur (2,25 miliardy korun), modernizace na standardy NATO by pak údajně přišla na dalších 20 až 40 miliónů eur (mezi půlmiliardou a miliardou korun).

Rusové navíc nabízejí Chorvatsku bohaté offsetové programy v hodnotě kolem půl miliardy eur (přes 12 miliard korun). Nabídka tak na první pohled vypadá velmi lákavě, protože gripeny by si chorvatské letectvo jen pronajalo a za osm strojů by během deseti let dalo 611 miliónů eur (15 miliard korun). Roční náklady na provoz by činily dalších 15 miliónů eur (375 miliónů korun). Česká armáda za desetiletý pronájem 14 gripenů, který vyprší za dva roky, zaplatila 20 miliard korun.

Nevýhodou ruských letounů je kromě stáří - nejnovější získalo Maďarsko v rámci deblokace ruského dluhu začátkem 90. let - i vyšší spotřeba paliva.

Reklama

Výběr článků

Načítám