Hlavní obsah

Volební místnosti na Slovensku zejí někde prázdnotou, jinde lidé stojí fronty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Volby na Slovensku probíhají zatím v klidu. Volební místnosti budou otevřeny do 22:00. Ústřední volební komise letos nevydává průběžné zprávy o účasti na volbách, očekává se ale, že bude spíše nižší.

BEZ KOMENTÁŘE: Volby na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Obecně se předpokládá, že k volbám dorazí asi 50 procent oprávněných voličů. V Košickém kraji podle odhadů do poledne odvolilo asi 20 procent lidí. V okolí Prešova to podle serveru pravda.sk bylo asi 15 procent.

Místnosti zely prázdnotou především v menších obcích, v některých volebních místnostech v Bratislavě se naopak tvořily fronty. Zájem o volby byl například i v Nitře. Účast v hlavním městě by měla být vyšší než v minulých letech.

Pálení volebních lístků na Slovensku

Na internetu se v den voleb objevilo video, na němž skupina mladíků pálí volební lístky.

„Považuji dnešní volby za velmi důležité. Volila jsme stejně jako v roce 2010,“ řekla Novinkám Eva Schusterová.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Volební místnost v Nové Dědince poblíž Bratislavy

"Dal jsem hlas nové straně. Starým politikům už nevěřím. Všichni politici mají za ušima,“ uvedl Ondrej Kýška. „Korupce asi tak lehce nezmizí, ale Slovensko potřebuje stabilitu. Proto jsem volil Fica,“ přiznal starší muž, který nechtěl prozradit své jméno.

Fico měl modrou kravatu

Největší favorit voleb, předseda strany Smer-sociální demokracie Rober Fico, si k hlasování vzal k obleku modrou kravatu. Novináři si toho okamžitě všimli a předpovídali koalici sociálních demokratů s některou z pravicových stran.

„Neočekávám žádný zázrak, ani katastrofu. Slovensko potřebuje stabilní proevropskou vládu,“ uvedl Fico po hlasování.

Téměř jistě se stane budoucím předsedou vlády, otázkou ale je, zda jeho strana získá dostatečný počet hlasů, aby měla v parlamentu většinu. [celá zpráva]

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Iveta Radičová za plentou ve volební místnosti

Předseda vládní Slovenské demokratické a křesťanské unie Mikuláš Dzurinda po hlasování připustil, že u voleb ještě nikdy necítil tak velký otazník, jako nyní. „Byla to moje nejtěžší kampaň,“ uvedl předseda strany, kterou nejvíc poškodila aféra se spisem Gorila, který odhaluje korupci v politice.

Maďara nepustili k volbám

Maďarského podnikatele Olivéra Boldoghyho v Komárně nepřipustili k volbám. Krátce poté, co přiznal, že přijal maďarské občanství, ho na Slovensku vyškrtli ze seznamu voličů. Podle platného zákona totiž po přijetí občanství jiného státu automaticky ztrácí občanství Slovenské republiky. „Volební komise nevyhověla mému požadavku, abych byl dopsaný do seznamu voličů na základě předloženého občanského průkazu,“ uvedl Boldoghy.

Volby probíhají také v nejvýš položené volební místnosti v nadmořské výši 1355 metrů na Štrbském Plese. Tuto možnost využívají nejen místní, ale také turisté, kteří tráví víkend ve Vysokých Tatrách. Aby mohli odvolit také zaměstnanci vysokohorských chat, dva členové volební komise odnesli přenosnou urnu na Chatu pod Soliskem v nadmořské výši 1840 metrů nad mořem. Tuto možnost využilo dvacet voličů.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Volební místnost v Nové Dědince poblíž Bratislavy

V předvečer voleb vyšli do ulic Bratislavy nespokojení lidé. Během pátečního pochodu, na němž lidé v Bratislavě protestovali proti korupci v politice, se demonstranti nakonec střetli s policií. Ta proti nim zakročila obušky a slzným plynem, zatímco protestující metali na těžkooděnce vejce, dělbuchy i dlažební kostky.

Několik protestujících, včetně jedné z organizátorek, bylo zadrženo. Zdravotníci po střetech ošetřili několik zraněných z řad policistů i demonstrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičné granáty a slzný plyn - tak to vypadalo na demonstraci proti korupci v BratislavěVideo: Reuters

Lidé, kteří demonstrují proti korupci, avizovali, že budou volby narušovat. Podle některých informací plánovali vtrhnout do některé z volebních místností a ukrást urnu. Žádný incident ale zatím policisté nezaznamenali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám