Hlavní obsah

Doktor smrt sebevraždou zajistil exmanželce milióny

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mezeru v zákonech zřejmě využil bývalý britský lékař Harold Shipman, který svou sebevraždou zajistil pozůstalé manželce jednorázové nezdanitelné odškodné ve výši 100 tisíc liber (4,7 mil. Kč) plus vdovský důchod, dosahující v přepočtu 39 tisíc Kč měsíčně.

Článek

Uvedl to ve čtvrtek deník The Times v reakci na úterní smrt 58letého nejhoršího mnohonásobného vraha v britských dějinách, který si odpykával ve Wakefieldu doživotí za zavraždění 15 pacientů.

"Doktor smrt" z Hyde na předměstí Manchesteru měl však na svědomí životy nejméně 215 lidí, zejména starých žen, které zabíjel injekcí diamorfinu.

Vdova se může těšit na peníze

Ministerstvo zdravotnictví ve středu listu potvrdilo, že pokud by Shipman zemřel po dosažení 60. roku života, Primrose Shipmanové (54) by byl vyměřen pouze poloviční důchod a na žádnou kompenzaci za náhlé úmrtí manžela by neměla nárok.

Spekulaci potvrdil i sociální pracovník, jemuž se prý Shipman loni v dubnu o záměru zajistit manželku zmínil. Vězeň byl tehdy krátce monitorován kvůli obavám ze sebevraždy, psychologové však usoudili, že je na svou ženu příliš fixován a není schopen sebepoškození.

I když Shipman pozbyl po odsouzení v lednu 2000 státní penzi bez jakékoli náhrady, současná britská legislativa nijak nepostihla jeho partnerku, která se nyní může těšit z relativně vysokých vdovských dávek. Příbuzní obětí včera vyjádřili nad odškodněním Shipmanové hluboké rozhořčení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám