Hlavní obsah

Švýcaři odmítli zpřísnění předpisů pro držení střelných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcaři v nedělním referendu odmítli zpřísnění velmi liberálních pravidel pro držení střelných zbraní. Ve Švýcarsku na osm miliónů obyvatel připadá 2,3 miliónu střelných zbraní. Voliči rozhodovali o tom, zda aktivní vojáci i muži v záloze mohou mít nadále doma střelnou zbraň, i když bez munice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Referendum požadovaly levice a pacifistické organizace. Krátce před uzavřením hlasovacích místností byla tendence negativní, uvedl institut pro průzkum veřejného mínění GFS. Občané tedy hlasovali proti zpřísnění pravidel.

První výsledky, které jsou k dispozici, ukazují, že malé švýcarské kantony, které jsou pověstné svým lpěním na tradicích, návrh na zpřísnění pravidel téměř ze 70 procent odmítly. Aby byla iniciativa schválena, musela by pro ni hlasovat většina občanů a většina kantonů.

Vysoká míra sebevražd 

Kolem referenda se v zemi rozvířila živá diskuse. Navrhovatelé změn poukazovali především na vysokou míru sebevražednosti. V rámci Evropy se ve Švýcarsku ročně zastřelí nejvíce lidí v přepočtu na počet obyvatel: celkově zemře po výstřelu každý rok 300 osob. Četnost sebevražd s použitím střelné zbraně je ve Švýcarsku třikrát vyšší než je evropský průměr.

Reklama

Výběr článků

Načítám