Hlavní obsah

Zemřel vynálezce neutronové bomby Samuel Cohen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva měsíce před svými 90. narozeninami zemřel v neděli v Los Angeles vynálezce neutronové bomby Samuel Cohen. S odvoláním na jeho syna to dnes oznámila agentura AP. Neutronová bomba byla zamýšlena jako taktická jaderná zbraň s cílem zabíjet lidi při co nejmenších hmotných škodách. V 80. letech byla jedním z velmi diskutovaných témat tehdejšího bipolárního světa.

Foto: Profimedia.cz

Vynálezce neutronové bomby Samuel Cohen

Článek

Cohen ji v malém sestrojil v roce 1958 v Lawrence Livermore Laboratory. V 80. letech zaujala vládu tehdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana. Podle internetové encyklopedie Wikipedia Cohen Reagana přesvědčil, aby dal vyrobit 700 neutronových bomb, 350 neutronových nábojů do houfnic a 350 takových hlavic pro rakety Lance. Podle AP se má za to, že tuto zbraň vyvinuly i další země včetně Francie a Ruska.

Cohen letos v září v rozhovoru pro list The New York Times označil neutronovou bombu za "nejmorálnější zbraň, jaká kdy byla vyvinuta". Reagoval tak na četné výtky, že tato zbraň je naopak nemorální, protože je zaměřena jen na ničení životů.

Cohen zemřel na komplikace spojené s rakovinou žaludku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám