Hlavní obsah

Schuster ostře kritizoval vládu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský prezident Rudolf Schuster ve své poslední zprávě o stavu republiky v pátek ostře kritizoval vládu a osobně premiéra Mikuláše Dzurindu. "Vláda rezignovala na sociální charakter státu. Ekonomické reformy se často dělají v neprospěch nejslabších skupin obyvatelstva a tím se prohlubují sociální rozdíly mezi lidmi," uvedl.

Článek

Opoziční poslanci často přerušovali jeho projev potleskem a ze sálu vyprovodili hlavu státu potleskem ve stoje.

Z řad koalice si naopak vysloužil jeho projev občasné polohlasité výkřiky nesouhlasu a ani jeden z přítomných členů vlády a poslanců vládní koalice netleskal.

Povede projev k demisi vlády?

Mnozí analytici a novináři srovnávali jeho projev se zprávou prezidenta Michala Kováče v roce 1994, kdy přímo vyzval k odstoupení vlády Vladimíra Mečiara a parlament vzápětí vyslovil kabinetu nedůvěru.

"Já jsem tímto nevyzýval vládu k demisi. To je věcí koalice a parlamentu. Pokud však budou pokračovat tak, jako doposud, napětí ve státě se bude zvyšovat a koalice se vzájemně zničí," dodal Schuster na následné tiskové konferenci.  

Ve svém projevu konstatoval, že ten, kdo vládne má největší odpovědnost, ale to neznamená, že má vždy pravdu. Schuster ostře napadl koalici, která se podle hlavy státu stará pouze o stranické zájmy a nehledí na lidi.

Důchodci živoří, vláda v krizi 

"Většina důchodců už dnes žije pod hranicí únosnosti. Až 80 procent obyvatelů vyslovuje nespokojenost se situací v zemi," uvedl. Připomněl, že v lékárnách chybějí léky, školy nemají peníze a tisíce občanů podepisují petici pro vypsání předčasných parlamentních voleb. Schuster tvrdil, že vláda je rozdělena na dva tábory.

"Předseda vlády jako kdyby uvažoval jen o prospěchu své strany a v rámci koalice často uzavírá účelová spojenectví ve snaze rozhodovat bez některých partnerů. Důvěra lidí v politiku i politiky je oslabena," dodal.

Kritizoval Dzurindu, že se zbavuje schopných lidí jen proto, že mu vypověděli slepou poslušnost.

"Se znepokojením sleduji, jak se u nás rozmáhá vláda politických stran. Ten, kdo není ve správné straně a nemá stejný názor, jako předseda, nemůže zastávat významnější post ve státní správě a samosprávě, ani v podnicích se účastí státu," řekl s narážkou na nedávné odvolání ministra obrany Ivana Šimka, který se postavil proti odvolávání ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jána Mojžiše prosazované Dzurindou.

"Čestnost, pracovitost a svědomí začínají být pro smích. Nemyslíte si, pane premiére, že za uvedené skutečnosti nesete odpovědnost především vy?" položil prezident řečnickou otázku.

O kandidatuře nejasno

Prezident vyčítal parlamentu, že zákony připravuje nesystémově a nekoncepčně. "Když vrátím zákony do parlamentu, označuje to vládní koalice za kroky proti reformám," řekl. Schuster přiznal, že v současné situaci je velmi skeptický.

"Přestávám věřit, že problémy se povede odstranit. Koalice stále dokola tvrdí, že jednou bude lépe. Důležitá otázku, kdy to bude, zůstává nezodpovězena," konstatoval.

Upozornil, že na Slovensku se stále rozšiřuje počet chudých a zdravotní péše začíná být pro lidi nedostupná. "Připravované zvýšení důchodů o 6 procent může označit za skutečné zvýšení jen cynik," dodal.  

V rámci projevu Schuster opětovně řekl, že se ještě nerozhodl, zda bude kandidovat v přímých prezidentských volbách, které se budou konat v příštím roce. Koaliční poslanci na to reagovali nesouhlasným bučením, protože projev hlavy státu zjevně považovali za předvolební.

Dzurinda: prezident má pravdu

Premiér Dzurinda uvedl, že prezident se svém projevu popsal mnohé jevy a těžkosti přesně.

"Zaostávání a problémy však nevznikly za uplynulý rok, ani za pět let, ale za období komunistické ekonomiky. Reformy, které vláda realizuje jsou receptem na to, jak se s pozůstatky minulého režimu vypořádat. Prezident tak kritizoval vlastně období bývalého režimu, jehož byl vrcholným představitelem," uvedl Dzurinda.

Předseda parlamentu Pavol Hrušovský označil projev prezidenta za plný frází, který se nesl ve znamení nekonstruktivní a neobjektivní kritiky.

"Očekával jsem moudrý a státnický projev hodný hlavy státu. Při projevu jsem však měl pocit, že prezident je mluvčím stínové vlády," dodal. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám