Hlavní obsah

Husajn je krok od jaderné bomby, varoval RB OSN Powell

NEW YORK

Nahrávky rozhovorů a satelitní snímky předložil ministr zahraničí USA Colin Powell Radě bezpečnosti OSN jako důkazy, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Podle odhadu USA Irák má až 500 tun bojových látek pro výrobu chemických zbraní. Irák je také schopen vyrobit virus neštovic a vlastní již dva ze tří komponentů pro výrobu jaderné bomby.

Článek

V úvodu svého vystoupení Powell předložil audionahrávky rozhovorů o přesunu laboratoří a zbraní před návštěvami týmu zbrojních inspektorů OSN. Jednalo se mj. o mobilní laboratoř vyrobenou v továrně al-Kindi, kterou Husajnovi lidé skryli před příchodem inspektorů. Proč by ničili veškeré stopy, kdyby jejich počínání bylo legální, ptal se Powell. Další rozhovor pocházel z letošního 30. ledna a jednalo se o skrytí veškerých důkazů včetně nahrávaného vzkazu.

USA při sestavování své zprávy o důkazech proti Iráku podle Powella vycházely jak z informací vlastních, tak cizích tajných služeb, dále z technických zdrojů (satelity) a lidských zdrojů (irácká opozice).

Inspektoři jsou pod dohledem tajné služby

Powell oznámil, že inspektory OSN monitoruje irácká armáda i Husajnova tajná služba a snaží se nahrávat veškerou komunikaci týmu. Irácký režim se snaží stěžovat inspektorům práci a za tím účelem byla dokonce ustavena komise, jejímž úkolem je špehovat týmy Hanse Blixe a Muhammada Baradeje. V této komisi působí mj. viceprezident Ramadán a Husajnův poradce Saudí. "Inspektoři jsou ale inspektoři, a ne detektivové," řekl Powell s tím, že ze strany Iráku je tento postoj jednoznačným porušením rezoluce OSN, která Husajnovu režimu pod pohrůžkou zásahu nařídila zničit své zbraně hromadného ničení a ukončit zbrojní programy.

Satelit odhalil zametání stop

Satelitní snímky ukázaly místa výroby a skladování zakázaných zbraní, které Husajnovi lidé těsně před příchodem inspekčního týmu vyčistili. Fotografie z Tádží zachytila 14 bunkrů s chemickou municí. Každý z nich byl opatřen dekontaminačním vozidlem a hlídkou. Když však na místo 27. prosince dorazily vozy s inspektory, ti našli jen přeoranou zeminu a ani stopu po zbraních. Již v listopadu loňského roku byla obdobným způsobem vyklizena továrna Ibn al-Hajtham.

Mizí také zařízení a vybavení podezřelých objektů, z nichž by insopektoři mohli získat informace. Powell zmínil například vyměňování hard disků.

Husajn skrývá zbraně i lidi

Husajnův režim však neskrývá pouze zakázané zbraně, nýbrž také lidi. Powell připomněl, že Irák neaktualizoval seznam svých vědců, a přestože jim Husajn doporučil nechat se vyslechnout inspektory OSN, vědci trvají na přítomnosti svědků. Powell také řekl, že při návštěvách inspekčního týmu v továrnách mají ten den zaměstnanci nařízeno zůstat doma, anebo nadřízení přivedou do továrny zcela jiné zaměstnance z jiných závodů. Tím znemožní inspektorům, aby jim personál mohl poskytnout jakékoli informace.

Irák má 18 mobilních laboratoří

Irák velmi pokročil ve výrobě biologických zbraní. Je schopen vyrobit virus neštovic a použít jej jako zbraň. Navíc Husajn přiznal vlastnictví 8500 litrů antraxu. K rozprašování biologických zbraní i plynů iráčtí vědci přizpůsobili nádrže stíhacích bombardérů typu Mirage. Na rozprašování vyvíjí také malá letadla typu UAV.

Biologické zbraně jsou vyráběny v mobilních laboratořích, které se skrývají uvnitř velkých nákladních aut. Powell představil nákres, jak takové mobilní výrobny fungují. V současnosti má údajně Irák osmnáct takových vozů. Spojené státy o nich získaly informace ze čtyř na sobě nezávislých iráckých zdrojů, mj. technika a chemika, kteří se na výrobě zbraní přímo podíleli.

Irák přes zákaz vlastní rakety Scud

Husajnův režim podle důkazů USA neváhal provádět pokusy na lidech k testování biologických i chemických zbraní. "Máme důkazy, že tyto zbraně existují. Co nemáme, je důkaz Iráku, že je zničil," prohlásil Powell.

Hlavice, nalezené při předchozím působení inspektorů OSN v Iráku, jsou jen "špičkou ledovce", řekl Powell. Následně předložil mapu doletu iráckých raket Scud, jejichž vlastnictví Husajnovi zakázala rezoluce ihned po skončení války v Perském zálivu v roce 1991. Dolet raket dosahuje až do jižních oblastí Evropy.

Husajn usiluje o jadernou bombu

Powell oznámil, že USA nemají žádný důkaz, že by Irák upustil od vývoje jaderné bomby. Husajn naopak o takovou zbraň velmi usiluje a snaží se tajně získat materiál na její výrobu. Powell v této souvislosti zmínil pašování aluminiových trubek k získávání obohaceného uranu. V současnosti má prý Irák dva ze tří komponentů nutných pro konstrukci jaderné bomby.

Irák podporuje teroristy

Powell připomněl, že Irák má vazby na teroristy již desítky let. Proč se USA rozhodly proti Husajnově režimu zakročit až nyní, však ministr zahraničí neobjasnil. Zmínil například zásobování palestinských extrémistů provádějících sebevražedné útoky v Izraeli. Irák prý teroristům včetně sítě al-Kajdá Usámy bin Ládina poskytl bezpečný ráj. To Powell doložil satelitním snímkem továrny na výrobu jedů a výbušnin Khurmal, pocházejícím z února 2002.

Irák hostí teroristu Zarkávího

V Iráku prý sídlí Abú Musab Zarkáví, který odtud řídí mezinárodní síť teroristů, jež má své odnože mj. v Rusku a soutěsce Pankisi, kde mají podle ruských zdrojů centrálu čečenští povstalci. V grafu hierarchie Zarkávího sítě, již Powell radě bezpečnosti ukázal, byla načrtnuta také linka k londýnské buňce, jejíž laboratoř na výrobu jedu ricinu byla nedávno odhalena. Iráčtí představitelé se prý prokazatelně několikrát setkali se zástupci al-Kajdy.

Irák promarnil poslední šanci

Powell hned v úvodu svého vystoupení připomněl, že v posledních dvanácti letech OSN adresovala Iráku celkem 14 rezolucí. Husajn všechny ignoroval. Z nich nejdůležitější je poslední rezoluce číslo 1441 z loňského listopadu, která dala Iráku poslední šanci odzbrojit. Irák tuto šanci nevyužil a dobrovolně se vystavil vážným důsledkům vyplývajícím z nedodržení rezoluce. "Jak dlouho to ještě budeme ochotni snášet, než řekneme: dost?" zeptal se na závěr vystoupení Powell. Všechny výše zmíněné skutečnosti samozřejmě označil za jasné porušení rezoluce OSN, a tedy za důvod, proč je nutné zaútočit na Irák.

Reklama

Související články

Powell dnes předloží důkazy o Iráku

Ministr zahraničí USA Colin Powell má dnes předložit Radě bezpečnosti (RB) dlouho slibované důkazy, že Bagdád odmítá odzbrojit. Je to patrně poslední šance...

Výběr článků

Načítám