Hlavní obsah

V Japonsku zemřel muž, který jako jediný přežil Hirošimu i Nagasaki

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Ve věku 93 let zemřel v pondělí v Japonsku Cutomu Jamaguči, kterému vláda loni přiznala oficiální statut hibakuša, jediného člověka, který přežil oba jaderné údery USA na Japonsko na sklonku druhé světové války. Ve středu to oznámila jeho dcera. Jamaguči byl 6. srpna 1945 v Hirošimě a o tři dny později i v Nagasaki.

Článek

Jamaguči byl v Hirošimě na služební cestě, když americký bombardér B-29 svrhl na město atomovou bombu. Popraskaly mu ušní bubínky a měl vážné popáleniny na horní polovině těla. Přesto se po noci strávené v Hirošimě vrátil do domovského Nagasaki. O dva dny později, zrovna když v kanceláři nadřízenému útok líčil, „náhle místnost pohltilo to samé bílé světlo“, řekl listu The Independent.

O šest dní později vyhlásil japonský císař kapitulaci. Jamaguči se zotavil a nejprve pracoval pro americkou okupační správu, než se stal učitelem. Nakonec se vrátil do firmy Mitsubishi.

"Pokud je nám známo, je jediným, kdo byl oficiálně uznán za přeživšího útoku v Hirošimě i Nagasaki. Je to smolný případ. Je ale možné, že je víc takových lidí,“ citovala loni agentura AP představitele Nagasaki Tošira Mijamata.

Jamaguči byl jedním z 260 000 lidí, kteří atomové útoky přežili. Většina z nich trpěla chorobami spojenými s vystavením radiaci. Podle japonských médií podlehl Jamaguči rakovině žaludku.

Hibakuša (被爆者)

Japonsky "člověk zasažený explozí". Označují se tak osoby, které přežily svržení atomové bomby v Hirošimě či v Nagasaki.

K 31. březnu 2008 bylo v Japonsku evidováno 243 692 přeživších, kterým vláda přiznává zvláštní podporu.

V minulosti byli tito lidé a jejich děti vystaveni kruté diskriminaci kvůli mýtům, že následky ozáření mohou být dědičné nebo dokonce přenosné.

Japonsko je jedinou zemí, vůči níž byl veden jaderný útok. V Hirošimě zemřelo až 140 000 obyvatel, v Nagasaki dalších 70 000 lidí. Jamaguči doufal ve svět bez jaderných zbraní. O svých zážitcích mluvil i v OSN. Psal také knihy a skládal písně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám