Hlavní obsah

Špidla s Dzurindou u Dunaje neběhali

Novinky, Jan Horák, Ivan Vilček, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Už v půl šesté ráno se původně měl sejít český premiér Vladimír Špidla se svým slovenským protějškem Mikulášem Dzurindou na břehu Dunaje ke společnému běhu. Špidla se ale po náročném pondělním programu rozhodl ranní výběh zrušit a před další částí návštěvy se raději věnoval odpočinku.

Článek

Poté Špidla zahájil svůj oficiální úterní program jednáním s předsedou Národní rady Slovenské republiky Pavlem Hrušovským a prezidentem SR Rudolfem Schusterem. Následně se český premiér zúčastní recepce organizované velvyslanectvím ČR v Bratislavě u příležitosti 85. výročí vzniku první Československé republiky.

Na setkání s českými novináři Špidla opětovně zdůraznil, že vztahy obou zemí se nadále zlepšují a to výrazně. "Bylo symbolické, že jsme společně s premiérem Dzurindou pokládali květiny u památníku československé státnosti v Bratislavě v předvečer 28. října a bylo cítit, že i ze slovenské strany je to myšleno upřímně," dodal.

Na otázku Práva, jak hodnotí ekonomické vztahy, český premiér uvedl: "Je zřejmé, že v evropském kontextu se vzájemná váha trochu mění, ale jsou příležitosti v infrastruktuře, v energetice a v dalších oblastech. Zřetelné jsou také příležitosti na třetích trzích například v Číně."

"Já před našimi podnikateli vždy zdůrazňuju směr východ a jihovýchod. Tuto naši schopnost je třeba využít. V rámci Evropské unie se dostáváme k hranici nasycenosti a právě tímto směrem je možné docílit ještě nějakých průlomů. Myslím směrem na země bývalého Sovětského svazu a Indie," dodal.

Na programu společná vzdušná ochrana

Členy české delegace byli také ministři kultury Pavel Dostál a obrany Miroslav Kostelka. Ministři obrany ČR a Slovenska opětovně oživili myšlenku společné ochrany vzdušného prostoru známého pod označením Společné nebe.

Slovenský ministr obrany Juraj Liška upřesnil, že nejde o vytvoření společné letky, ale o vzájemné využívání letadel na ochranu vzdušného prostoru obou států. "V případě, že to legislativa obou států umožní, spolupráce by se týkala také nevojenských ohrožení, například při únosech letadel," dodal Kostelka.

Slovensko nabídlo do projektu své stíhačky MiG - 29 a Česko letadla MiG - 21 a L - 159. Česká delegace odletí zpět do Prahy v úterý odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám