Hlavní obsah

Zločinec z Bosny Mladić měl údajně tajnou dohodu s Chirakem

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západ neměl nikdy zájem dopadnout a potrestat bosenskosrbské válečné zločince a někdejší francouzský prezident Jacques Chirac uzavřel s velitelem bosenskosrbské armády generálem Ratkem Mladičem tajnou dohodu. Taková byla slova Francouzky Florence Hartmannové (46), bývalé mluvčí Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v nizozemském Haagu, která v neděli vystoupila ve švýcarské televizi.

Foto: Profimedia.cz

Ratko Mladić

Článek

„Vše nasvědčuje tomu, že Chirac slíbil Mladičovi, že ho nechá jít, pokud bosenští Srbové propustí dva francouzské piloty sestřelené nad Bosnou,“ upozornila Hartmannová. Dodala, že podobné spojenectví měl s Mladičem i americký vyjednavač Richard Holbrooke.

Radovan Karadžić, bývalý prezident Republiky srbské v Bosně, požádal ICTY o zproštění obžaloby s tím, že po podepsání Daytonské mírové dohody o Bosně v prosinci 1995 mu Holbrooke slovně, nikoli písemně slíbil beztrestnost, pokud se stáhne z veřejného života. „I američtí diplomaté tehdy o takovém řešení běžně hovořili,“ podotkla Hartmannová.

Hartmannová působila v devadesátých letech na Balkáně jako reportérka francouzského deníku Le Monde. V roce 2000 si ji za mluvčí vybrala tehdejší vrchní prokurátorka ICTY Carla del Ponteová. Po odchodu od haagského soudu v roce 2006 vydala knihu Mír a trest: Tajné války politiky a mezinárodního práva.

V pondělí Hartmannová předstoupí před soud, kde čelí obžalobě ze zveřejnění tajných informací o masakru v bosenské Srebrenici v roce 1995. V případě usvědčení jí hrozí až sedm let vězení či pokuta ve výši sta tisíc eur ( 2,6 mil. korun).

„Tribunál se sám odvolával na tyto informace prostřednictvím několika veřejných rozhodnutí,“ namítl její právník Guenael Mettraux.

Reklama

Výběr článků

Načítám