Hlavní obsah

Entomolog Švácha míří domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Český entomolog Petr Švácha, kterého indický soud v září zprostil obžaloby z nedovoleného sběru hmyzu a brouků, získal výjezdní vízum pro opuštění Indie a v neděli odjel na letiště v Dillí, sdělil český konzul v Dillí Jan Kreuter, který ale neměl informace, zda už Švácha z Indie odletěl.

Článek

"Pan Švácha včera ve tři hodiny (v neděli v 10:30 SEČ) odjel na letiště. Měl u sebe všechny potřebné dokumenty pro opuštění Indie," řekl Kreuter. Upřesnil, že Švácha s sebou měl duplikát pasu, protože soud v severoindickém Dárdžilingu originální doklad českému vědci dosud nevrátil.

Švácha, který pracuje v Entomologickém ústavu Akademie věd, byl v červnu zadržen společně s Emilem Kučerou poblíž národního parku Singalia u Dárdžilingu. Měli u sebe asi 200 exemplářů vzácných motýlů, larev a brouků, neměli ale úřední povolení pro jejich sběr.

Oba entomologové byli obviněni z nelegálního sběru brouků, sami ale trvali na tom, že do parku Singalia vůbec nevstoupili. Zatímco Šváchu soud osvobodil, Kučerovi vyměřil nepodmíněný trest tři roky vězení.

Kučera se proti rozsudku na místě odvolal, ještě před odvolacím řízením ale koncem října utekl do ČR. Indické úřady se nicméně oficiálně na Českou republiku kvůli Kučerově útěku neobrátily a Česko ani nemá s Indií uzavřenou smlouvu o vydávání občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám