Hlavní obsah

V Iráku zemřelo při atentátech 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSÚL

V sobotu zahynulo v Iráku patnáct lidí a dalších více než pět desítek bylo zraněno při dvou pumových atentátech. S odvoláním na iráckou policii o tom informovala agentura Reuters.

Článek

První bomba vybuchla v severoiráckém městě Tall Afar, kde přišlo o život deset lidí a 31 osob bylo zraněno. Tall Afar leží v provincii Ninive, která zůstává na rozdíl od jižnějších částí Iráku dějištěm násilností. K útoku byla použita nálož ukrytá v automobilu. Podle americké a irácké armády se do Ninive uchýlili členové irácké al-Kajdy, jež se podařilo vytlačit odjinud z Iráku. Střediskem provincie je Mosul, v němž se stále bojuje. Nedávné násilnosti tam byly zaměřeny na křesťany. Z města kvůli nimi odešlo přes 2 000 křesťanských rodin a vláda musela posílit tamní policejní i armádní jednotky.

Bomba ukrytá v zaparkovaném autě explodovala v sobotu také v Bagdádu poblíž Národního divadla v převážně šíitské čtvrti. Výbuch si vyžádal pět mrtvých a 23 zraněných, mezi nimiž byli i lidé jdoucí na představení do divadla.

V Mosulu se v sobotu do problémů dostal vrtulník americké armády. Podle mluvčího armády se průzkumný stroj OH-58 Kiowa Warrior zachytil o dráty elektrického vedení, což si vynutilo jeho tvrdé přistání. Zatím nejsou zprávy o obětech. Vrtulník byl vybaven zbraněmi. Koaliční síly oblast incidentu uzavřely a monitorují ji vojenské letouny.

V Mosulu, kde jsou hodně aktivní povstalci, přetrvávají velká bezpečnostní rizika. V jiných částech Iráku násilí ve srovnání s loňským rokem ubylo - podle oficiálních iráckých zdrojů až o 80 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám