Hlavní obsah

Gruzie dostane od mezinárodního společenství 3,5 miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Zástupci několika desítek států a organizací světa na středeční dárcovské konferenci v Bruselu slíbili, že na pomoc Gruzii poničené srpnovým ozbrojeným konfliktem s Moskvou poskytnou 3,5 miliardy eur z veřejných peněz. Je to více než se čekalo.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner s evropskou komisařkou pro zahraniční vztahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou

Článek

Řekla to eurokomisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová, podle které částka předčila očekávání. Základem je 2,8 miliardy eur (71,6 miliardy Kč) od států, zbylých 0,7 miliardy eur (asi 17 miliard korun) je od soukromých subjektů.

Gruzie může s miliardami dolarů pomoci od mezinárodního společenství počítat tehdy, pokud bude pokračovat v reformách. „Očekáváme, že Gruzie prostředky použije k provedení důležitých reforem,“ řekla Ferrerová-Waldnerová.

Země potřebuje modernizovat svůj právní systém, lepší správu veřejných financí a více svobody tisku. „Vláda musí udržet dosavadní reformní tempo,“ zdůraznil viceprezident Světové banky Šigeo Kacu.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso pomoc označil za „jasný signál podpory pro Gruzii.“ Šéf výkonného orgánu EU zopakoval příslib, že komise poskytne Gruzii během tří let až půl miliardy eur (12,5 miliardy Kč). Vedle toho peníze dají i některé členské země EU. ČR hodlá Gruzii do roku 2010 poskytnout přes 150 miliónů korun.

USA přislíbily 780 miliiónů eur, Evropská komise pak 530 miliónů eur. Předseda Evropské komise José Mauel Barros uvedl, že "morálním imperativem pomoci sousedovi v nouzi". Zdůraznil, že evropská politika je "více než o slovech, je o činech".

Na dárcovské konferenci zasedli zástupci 67 zemí světa spolu s představiteli Evropské unie a Světové banky. Peníze by měly napomoci rekonstruovat infrastrukturu, poničenou během srpnové války s Ruskem. Spojené státy již před konferencí přislíbily jednu miliardu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám