Hlavní obsah

OBRAZEM: Hurikán Norbert řádil v Mexiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mexickou část Kalifornského poloostrova v sobotu zasáhl hurikán Norbert. Nad Kalifornským zálivem hrozilo, že znovu nabere sílu, při přechodu na kontinentální Mexiko ale ještě více oslabil. Jihozápadní pobřeží země také v sobotu zasáhla tropická bouře Odile, která způsobila v Acapulku ve státě Guerrero rozsáhlé záplavy.

Článek

Síla větru podle agentury AP slábne a americké Národní centrum pro hurikány (NHC) nyní Norberta klasifikuje jako hurikán prvního stupně. Norbert zasáhl mexickou pevninu okolo 06:00 SELČ asi 35 kilometrů na jihovýchod od města Huatabampo ležícího na pobřeží Kalifornského zálivu. Maximální rychlost větru dosahovala 140 kilometrů za hodinu. Od té doby se Norbertova síla ještě snížila na 120 kilometrů v hodině a očekává se, že dále výrazně zeslábne, až se přiblíží k horským oblastem.

Nad poloostrovem v sobotu Norbert oslabil z třetího na druhý stupeň Saffirovy-Simpsonovy škály měřící sílu hurikánů. Z postižené části Kalifornského poloostrova, která je obydlena jen mírně, utekly stovky lidí. Norbert, kterého doprovázel vítr o rychlosti 165 kilometrů v hodině, přinesl přívalové lijáky, jež vyvolaly náhlé záplavy. Úřady také varovaly před silným příbojem, vlny podle nich mohly být o metr až dva vyšší než obvykle.

Obyvatelé mexického Puerto San Carlos se připravují na hurikán.foto: ČTK/AP

"Vrátili jsme se, protože nás upozornili na špatné počasí. Riskovali bychom životy," uvedla Paula Lucero Avilesová, která se se svými šesti dětmi a dalšími čtyřmi dospělými vydala v pátek na lov ryb. 

Podle meteorologů by Norbert nad Kalifornským zálivem měl znovu zesílit předtím, než zasáhne mexickou pevninu, k níž by měl podle NHC dorazit v noci na neděli. Bouře by také měla přinést přívalové deště nad západní Texas.

Hurikán Norbert s sebou přinesl prudký vítr a deště.foto: ČTK/AP

Jihozápad Mexika v sobotu zasáhla také tropická bouře Odile. V okolí Acapulka bylo kvůli ní evakuováno na 10 000 lidí a úřady zastavily výuku ve školách. Odile provází vítr o rychlosti 100 kilometrů v hodině a zatím postupuje podél mexického pobřeží. Podle NHC je však možné, že by se mohla stočit do vnitrozemí. V pobřežních oblastech navíc meteorologové očekávají deset až 20 centimetrů srážek a obávají se, že déšť způsobí nebezpečné sesuvy půdy.

Norbert na satelitním snímku nad Kalifornským poloostrovemfoto: ČTK/AP

Mexiko v posledních dnech zasáhla již tropická bouře Marco. Do státu Veracruz ležícího na pobřeží Mexického zálivu přinesla přívalové lijáky a způsobila záplavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám