Hlavní obsah

Nafta z vraku Tricolor by mohla ohrozit belgické pláže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Motorová nafta unikající z norské nákladní lodi Tricolor, která minulý měsíc havarovala v Lamanšském průlivu, může v nejbližších hodinách ohrozit belgické pobřeží. Belgické úřady oznámily, že z plavidla nově uniklo zhruba deset tun paliva, které by v neděli mohlo zasáhnout pláže mezi Ostende a Zeebrugge.

Foto: Petr Skála

"Ke startu, pozor, stříhat," zavelel rektor ČZU v Praze Jiří Balík a následovali jej stavitel Milan Vopička a předseda TJ ČZU Praha Michal Naď.

Článek

Likvidaci nové rozsáhlé skvrny v sobotu dostala za úkol dvě záchranná plavidla. Úřady v provincii Západní Flandry se nicméně chystají na možnost, že nafta přece jen pobřeží ohrozí. Při vlečení lodi Tricolor z místa prosincové havárie byla ve středu poškozena jedna z nádrží a opět začala vytékat nafta. Belgické televize vysílaly záběry ptáků zasažených znečištěným mořem.

Loď Tricolor, která vezla mimo jiné 2862 nových automobilů, se potopila 14. prosince do třicetimetrové hloubky. Stalo se tak na jedné z nejrušnějších námořních tras na světě, kudy plují plavidla využívající evropských přístavů. Do vraku poté dvakrát narazilo jiné plavidlo. S cílem uvolnit trasu bylo proto rozhodnuto odtáhnout Tricolor do belgických výsostných vod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám