Hlavní obsah

Arafat volá po obnově příměří

DPA, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RÁMALLÁH/PRAHA

Palestinský vůdce Jásir Arafat vyzval ve středu militantní palestinské skupiny, aby obnovily jednostranné příměří, které přerušily minulý týden v reakci na zavraždění vysokého činitele hnutí Hamás Ismáíla abú Šanaba izraelskou armádou.

Článek

"Prezident vyzývá všechny skupiny k udržení jejich závazku ke klidu zbraní, aby daly prostor k prosazení cestovní mapy, jíž se Izrael odmítá řídit," stojí v prohlášení Arafatova úřadu.

Pár hodin před tím Arafat agentuře Reuters řekl, že zasáhne proti extremistům, pokud Izrael zastaví své útoky na palestinské radikální vůdce - v úterý při jednom takovém unikli smrti tři aktivisté Hamásu, avšak zahynul náhodný kolemjdoucí. "Jsem připraven uplatnit právo, pokud Izrael zastaví své útoky," řekl bez upřesnění, jaké kroky by podnikl.

Abbás v palbě kritiky za ústupky

V palestinské společnosti mezitím v souvislosti s konfliktem výrazně roste napětí. Premiér Mahmúd Abbás má příští týden vystoupit v parlamentu s projevem ke stovce dní strávených v úřadu. Jak dnes prohlásil, hodlá při té příležitosti požádat o vyslovení důvěry.

Abbás čelí i ve vlastním hnutí Fatah kritice, že příliš ustupuje Izraeli, aniž by získal jakoukoliv protihodnotu. Odpoledne požadovalo jeho demisi několik set demonstrantů v Rámalláhu.

"Námitka zní, že Abbás vytvořil vládu podle požadavků Izraele a USA, tyto země prosadily do čela naší bezpečnosti Muhammada Dahlana a nyní chtějí zátah proti extremistům," řekl Právu palestinský činitel obeznámený s poměry ve Fatahu. "Samy ale nic neučinily a ve Washingtonu se navíc začíná šířit, že rok 2005 jako termín vzniku palestinského státu může být posunut. Bush, který dnes leccos slibuje, už dávno nemusí být ve funkci."

USA a Izrael chtějí určovat palestinské vedení

Arafat v pondělí ustavil bezpečnostním poradcem Džibríla Radžúba, což USA otevřeně kritizovaly jako snahu podkopat Abbáse a Dahlana, o němž již mezi Palestinci kolují vtipy jako o americkém agentovi. Nyní Arafat prosazuje i "svého" ministra vnitra, který by vliv tandemu Abbás-Dahlan dále omezil. V tomto bodě má Arafat zastánce u tábora, který tvrdí, že tak důležitá sféra jako bezpečnostní a ozbrojené síly nemůže být v rukou dvou mužů.

USA.ale nadále prosazují model, který Palestinci pod jejich nátlakem přijali na jaře. "Blokováním konsolidace bezpečnostních sil vedených premiérem Abbásem maří Arafat boj proti teroru a naděje Palestinců na mír," tvrdí mluvčí Bílého domu Claire Buchanová.

Izrael dal zase podle diplomatických zdrojů agentury AP najevo, že neprojde-li Abbás hlasováním o důvěře, nebude židovský stát s novou vládou vůbec jednat, ani ji neuzná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám