Hlavní obsah

V Indii zabíjela série explozí, 60 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při sérii explozí v indickém městě Džajpúr na severozápadě země zahynulo v úterý podle agentury Reuters nejméně 60 lidí. Výbuchy zabíjely v historickém centru v době, kdy je v jeho ulicích největší provoz. Zraněných je na sto padesát.

Článek

"Podle informací, které jsem dostal, zahynulo na 60 lidí a 150 jich bylo zraněno," řekl podle agentury Reuters guvernér státu Rádžasthán.

Policie ale uvádí nižší čísla - podle ní přišlo o život 45 lidí a nejméně stovka jich byla zraněna. "Zřejmě jde o teroristický atak," řekl tisku generální ředitel policie.

Jedna z bomb vybuchla u hinduistického chrámu zasvěceného bohu Hanumanovi. V úterý se v něm obvykle konají bohoslužby a chrám byl i dnes plný lidí. Další výbuch otřásl tržnicí, kde se prodávají hlavně šperky a kde bývá hodně turistů.

Džajpúr leží asi 260 kilometrů od Dillí a je oblíbeným cílem domácích i zahraničních turistů.

Turistická sezona ale skončila v březnu a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mezi postiženými byli cizinci, uvádějí agentury. "Nepředpokládáme, že by v zasažené oblasti pobývali nějací občané ČR," řekla tisková mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Policie vyhlásila pohotovost

Indická policie vyhlásila pohotovost v hlavním městě Dillí a ve finančním centru Bombaji. I když nemá konkrétní zprávy o případné další hrozbě, hodlá vyslat do Bombaje policejní posily, které budou hlídat elektrárny, hlavní mešity, hinduistické chrámy a další potenciální terče.

K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil. Ale Indie obvykle v takových případech považuje za útočníky islámské bojovníky z Pákistánu, kteří bojují za osvobození Kašmíru.

Kašmír je rozdělený mezi Indii a Pákistán, obě země si ho však nárokují celý a vedly o něj v minulosti dvě války. Dillí obviňuje Islámábád, že pomáhá cvičit jednotky separatistů. Pákistán taková nařčení odmítá a uvádí, že poskytuje povstalcům jen diplomatickou a morální podporu.

V posledních letech byly při pumových útocích v indických městech zabity stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám