Hlavní obsah

Globální oteplování výrazně ohrožuje faunu v tropech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Přestože oteplování planety bude zřejmě nejcitelnější na pólech, ještě větší hrozbu může znamenat pro živočišné druhy žijící v tropickém pásmu. Vyplývá to ze studie, která se v úterý objeví v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tropičtí živočichové jsou přizpůsobeni na život v malém teplotním rozsahu. Pokud se teplota prostředí, v němž žijí, zvedne byť i jen o pár stupňů, zřejmě nebudou schopni se s tím vyrovnat, tvrdí vědecký tým složený z odborníků z Washingtonské a Kalifornské univerzity.

"Mezi fyziologií živočicha a klimatem, v němž žije, existuje silná vazba. V tropech žije mnoho živočichů v podmínkách, které se blíží jejich teplotnímu optimu, tedy v teplotě, v níž se jim daří dobře. Pokud se však teplota zvedne, optimální podmínky zmizí a s tím se dá udělat jen málo," citovala agentura AP Joshuu Tewksburyho z Washingtonské univerzity.

Vliv globálního oteplování na živočichy

Doposud se obavy z dopadu globálního oteplování týkaly především živočišných druhů, které žijí blízko pólu, jako například ledního medvěda.

Podle amerických vědců jsou však tato zvířata zřejmě schopná přežít ve větších teplotních rozpětích než ta v tropech.

Reklama

Výběr článků

Načítám