Hlavní obsah

OBRAZEM: Vesmírný "nepořádek" kolem planety Země

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než půl století uplynulo od senzačního oznámení Sovětského svazu o vypuštění družice Sputnik. Dnes už většinu lidí další zpráva o letu do vesmíru nevzruší, do okolí planety Země byly vyslány stovky družic a satelitů. Zemskou atmosféru a prostor kolem to poznamenalo, jak je patrné z počítačové vizualizace Evropské vesmírné agentury.

Foto: Profimedia.cz

Vesmírné satelity a jejich trosky kolem Země na počítačové vizualizaci Evropské vesmírné agentury

Článek

Vypuštění Sputniku spustilo vesmírné závody, které v roce 1969 vyvrcholily procházkou Američana Neila Armstronga po Měsíci. Lety do vesmíru se staly běžnou záležitostí a britský miliardář Richard Branson začne brzy provozovat komerční vesmírné lety pro turisty.

Foto: Profimedia.cz

První televizní satelit byl vypuštěn v roce 1964 kvůli přenosu olympijských her v Tokiu. Dnes je jich je v provozu šest stovek. Kvůli kolizím, explozím, ztrátám a technologickému zestárnutí se v okolí Země nachází smetiště nákladných telekomunikačních zařízení a miliónů jejich trosek.

V okolí Země je přes 12 000 objektů. Na 11 500 z nich se nachází 800 až 1500 kilometrů od planety, kde mohou poletovat desítky let, než v atmosféře vyhoří.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám