Hlavní obsah

Kavan: Drtivá většina členů OSN je proti válce s Irákem

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Drtivá většina ze 181 zemí OSN je jasně proti vojenskému řešení krize kolem Iráku. Na otázku Práva to ve čtvrtek v pražském středisku světové organizace řekl Jan Kavan, předseda 58. Valného shromáždění sdružující všechny členské země.

Foto: Martin Šalek

Farmářské trhy na Kulaťáku patří k nejnavštěvovanějším v celé Praze.

Článek

"Naprostá většina je pro mírové řešení a pokud by si situace vynutila vojenské řešení, pak pouze s jasným mandátem Rady bezpečnosti OSN," řekl Kavan. Tento názor podle něho zcela převažuje, "i když jsou si členské země vědomy, že Saddám Husajn je typem politika, jemuž nelze věřit, jelikož ignoroval všechny předchozí rezoluce RB".

Inspektoři musí nejdřív dokončit svou práci

"Nevzpomínám si na žádný projev, s výjimkou iráckého ministra zahraničí, který by se zastával badgádského režimu," uvedl Kavan. Připomněl nicméně, že i země velmi kritické vůči Saddámovi jsou pro to, "aby zbrojní inspektoři OSN měli čas, prostředky a prostor, aby dokončili svoji práci. Mají plnou podporu Valného shromáždění," řekl.

Situace v Iráku je pořád stejná

Podle Kavana země OSN nevidí v případě Iráku rozdíl mezi situací například před šesti měsíci a nyní, a proto nechtějí uspěchané rozhodnutí. "Pokud však inspektoři získají důkazy o tom, že na území Iráku jsou ukryty zbraně hromadného ničení, důkazy předají RB a ta legalizuje vojenskou akci, očekávám, že většina zemí ve Valném shromáždění ji podpoří". Tento souhlas by právně závaznému rozhodnutí dodalo demokratické legitimity, míní Kavan.

Reklama

Výběr článků

Načítám