Hlavní obsah

Zemřel bývalý indonéský diktátor Suharto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Bývalý indonéský diktátor Suharto zemřel ve věku 86 let. Zemi vládl 32 let a z prezidentské funkce odstoupil v roce 1998 pod tlakem masových protestů.

Článek

Suharto, který vládl Indonésii 32 let, byl těžce nemocen a 4. ledna byl hospitalizován s problémy plic, srdce a ledvin. Lékařům se později podařilo zlikvidovat infekci a oznámili, že se Suharto uzdravuje.  

V neděli se jeho stav prudce zhoršil a že Suharto upadl do komatu. Zemřel asi  deset minut po 13. hodině místního času (7:10 SEČ). K jeho lůžku bylo po zprávě, že mu rychle klesá krevní tlak, povoláno několik desítek lékařů.

"Druhý indonéský prezident Hadži Muhamad Suharto zemřel ve 13:10," oznámil policejní důstojník Diky Sondani reportérům v jakartské nemocnici Pertamina.

Protesty, násilí, korupce 

Suharto odstoupil z prezidentské funkce v roce 1998 pod tlakem masových protestů v době hluboké ekonomické a sociální krize v zemi. Poté byl obžalován z korupce a zpronevěry 57l miliónů dolarů (10,1 miliardy korun), které údajně prostřednictvím charitativních nadací převedl na přátele a příbuzné.

V roce 2000 soud řízení zastavil s odůvodněním, že proces není možný kvůli jeho zdravotnímu stavu. Loni na něj podali indonéští prokurátoři civilní žalobu, v níž žádali 1,54 miliardy amerických dolarů náhrady za škody a za zpronevěru státních fondů během jeho vládnutí.

Suharto

Narodil se 8. června 1921 a někdy je nazýván též Hadži nebo el Hadž Mohamed Suharto.

Suharto se v Indonésii prodral k moci v roce 1965 po údajném komunistickém pokusu o puč. O dva roky později formálně nahradil prezidenta Sukarna. V 70. a 80. letech pak prosadil modernizační programy, které vyvedly největší muslimskou zemi na světě (asi 210 miliónů muslimů) z chudoby k relativní prosperitě.

Jeho kritici ho obviňují z represí a z odpovědnosti za vážné porušování lidských práv. Poté, co se v roce 1965 ujal moci, zahájil masové čistky mezi levicovými oponenty. V následujících desetiletích byly statisíce lidí zabity nebo uvězněny. Později byl také obviňován z korupce a ze zpronevěry 571 miliónů dolarů (10,1 miliardy korun), které měl prostřednictvím charitativních nadací převést na přátele a rodinné příslušníky. Ze všech těchto činů se však nikdy před soudem nezodpovídal.

Indonéský soud v květnu 2006 trestní řízení proti Suhartovi zastavil s tím, že jeho zdravotní stav proces neumožňuje. Řízení v civilní žalobě, která se týká náhrady škod ve výši 1,4 miliardy dolarů, však pokračuje.

Z funkce prezidenta Indonésie donutily Suharta odejít po 32 letech vlády masové protesty v čele se studenty v roce 1998. Asii tehdy zachvátila finanční krize a Indonésie čelila stoupajícím cenám a nespokojenosti.

Historici odhadují, že v době Suhartova nástupu k moci v druhé polovině 60. let bylo zlikvidováno 800 000 příznivců komunismu. Indonéská armáda pak také při zásazích proti hnutím nezávislosti na Východním Timoru a v provinciích Aceh a Paua zabila na 300 000 lidí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám