Hlavní obsah

Násilnosti v Iráku si vyžádaly více než 70 životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/BASRA/BEJRÚT
Aktualizováno

Nejméně 72 lidí zahynulo v sobotu na jihu Iráku při přestřelkách mezi stoupenci šíitské mesianistické sekty a iráckými bezpečnostními silami. Informovaly o tom dnes irácké úřední zdroje. Další oběti na životech si vyžádalo násilí v severní části země.

Foto: Ceerwan Aziz, Reuters

Poutníci v irácké Kerbale

Článek

V jihoirácké Násiríji zahynulo nejméně 29 lidí, z toho 18 členů sekty, která se nazývá Věrní Mahdího armády a jejíž vůdce se vydával za mesiáše islámu. V Basře přišlo o život 44 osob, mezi nimiž bylo 35 stoupenců této sekty, a stovku ozbrojenců se podařilo policii zatnout. V obou městech také desítky lidí byly zraněny.

V Basře boje nad ránem utichly, zatímco v Násiríji po neklidné noci, kdy se sporadicky střílelo, začaly boje za úsvitu. Armáda a policie zde podle iráckých policejních zdrojů začaly metodicky pročesávat čtvrť, kam se členové sekty uchýlili.

Američtí vojáci zónu obklíčili, ale bojů se neúčastní. Dalších sedm Iráčanů bylo zabito při raketovém útoku na tržiště v Tall Afaru (asi 420 kilometrů severozápadně od Bagdádu), kde se začali shromažďovat po skončení obřadů šíitského svátku ášúrá jeho účastníci. Ve městě Kirkúk (290 kilometrů severně od metropole) zabila nastražená bomba dva poutníky, kteří mířili do mešity na výroční obřady. Pět poutníků také utrpělo zranění.

Policisté obětí atentátníků 

Ramádí západně od Bagdádu zaútočila trojice sebevrahů na policejní stanici. Policistům se podařilo jednoho z útočníků zabít, druhým dvěma se však podařilo odpálit nálože na svém těle u vchodu do budovy. Pět policistů zahynulo a desítka dalších byla zraněna.

Násilnosti vypukly v období jednoho z nejvýznamnějších šíitských svátků ášúrá. Tento svátek, který je uctěním smrti Mohamedova vnuka Husajna, je desetidenní a právě tato sobota je jeho hlavním obřadním dnem, který vrcholí v poutním městě Karbalá (110 kilometrů jižně od Bagdádu). Irácká vláda v pátek večer označila tyto násilnosti za zločinný plán skupiny působící pod pláštíkem náboženství, jehož cílem je destabilizovat provincie na jihu země.

Husajna uctívají sebemrzačením

Statisíce šíitů mučedníka Husajna uctívají sebemrzačením, obvykle se bijí do hlavy a drásají si tělo důtkami až do krve, případně si šavlemi a noži způsobují řezné rány zejména na hlavě i obličeji. Jejich procesí se nicméně odehrávala v relativním klidu.

Stovky mužů si prořezávají kůži na vyholených lebkách.foto: ČTK/AP

Jeden z muslimů během oslavy svátku ášúrá.foto: ČTK/AP

Foto: Reuters

Mnozí si prořezávají kůži na vyholených lebkách.

Mnozí si prořezávají kůži na vyholených lebkách, z kterých poté prýští krev.foto: Reuters

Na procesí se do Karbaly sjelo přes dva miliony šíitů a ve městě dohlíželo na pořádek kolem 30 000 příslušníků bezpečnostních sil. Statisíce šíitských muslimů tento svátek slavily v Nadžafu, Bagdádu a dalších městech po celé zemi. Věrní Mahdího armády očekávají příchod imáma Mahdího, 12. a posledního imáma šíitů, který zemřel v 8. století a jenž má obnovit mír a spravedlnost.

Duchovní vůdce skupiny Ahmad Hasaní Jamání o sobě prohlašuje, že je Mahdího vyslancem. Smrt imáma Husajna si připomněli šíité také v Libanonu. Statisíce se jich sešly při procesí v jižním Bejrútu, kde má hlavní sídlo šíitská strana Hizballáh. Její generální tajemník šajch Hasan Nasralláh se v sobotu zúčastnil obřadů a poprvé se tak po více než roce objevil na veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám