Hlavní obsah

Konference na Bali pokračuje, i když již byla oficiálně ukončena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiální část konference o změnách klimatu Země byla ukončena. Diskuze však pokračuje dál a skutečný závěr zatím nikdo neurčil. Podle pozorovatelů se možná nakonec podaří překonat původně vážné rozpory, které nastaly především mezi Spojenými státy a Evropskou unií.

Článek

Není vyloučeno, že se jednání prodlouží až do soboty, protože na konferenci se v sobotu ráno místního času vrací generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Rozhovory se značně zkomplikovaly kvůli přesným podmínkám, na jejichž základě by se mělo dospět k dohodě na boji proti globálním klimatickým změnám. Nová dohoda má nahradit Kjótský protokol.

Evropská unie požaduje, aby součástí takzvané cestovní mapy z Bali byl závazek na snížení množství emisí skleníkových plynů do roku 2020 o 25 až 40 procent v porovnání s rokem 1990. Proti jsou především Spojené státy, Japonsko, Kanada nebo Austrálie.

Dohoda je prý jistá

Přes nervozitu a napětí však německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel vyjádřil optimismus, že se k dohodě skutečně podaří dospět. "Všechny strany jsou ochotné být flexibilní a hledat kompromis," řekl Gabriel. "Myslím, že situace je dobrá, atmosféra na klimatické konferenci je dobrá a na konci dosáhneme úspěchu," dodal Gabriel. Ochotu k nalezení kompromisu dnes vyjádřil i americký vyjednávač Harlan Watson.

Nyní je velmi těžké říct, jak dlouho to (jednání) potrvá," řekl šéf sekretariátu OSN pro klimatické změny Yvo de Boer. Na dotaz, zda je dohoda jistá, odpověděl: "Určitě. Jedinou otázkou je, jak dlouho potrvá, než k ní dospějeme." České ministerstvo životního prostředí má podle svého mluvčího informace, že by se jednání mohla protáhnout pozdě do noci nebo až do soboty

Pan Ki-mun v pátek v Dili sdělil novinářům, že se v sobotu ráno vrací na Bali, aby se znovu setkal s delegacemi účastníků konference. Generální tajemník OSN se měl původně z Východního Timoru v sobotu vrátit do Indonésie, ale nikoli na Bali, nýbrž do Jakarty, kde má přednášet o globálních výzvách.

Od jedenáctidenní baliské konference si mezinárodní společenství slibuje, že by mohla stanovit harmonogram pro uzavření nové dohody, která by mohla nahradit Kjótský protokol. Ten vyprší v roce 2012.

Prezident Václav Klaus v pátek ve Vídni na vývoj jednání na Bali reagoval tím, že konferenci označil za neuvěřitelnou. Podle Klause je neakceptovatelná nejen struktura konference, kterou tvoří podivná směs zástupců vlád a nevládních organizací, ale i zásadní rozdíl mezi rétorikou, která ji provází, a realitou. "Debata tam je zcela nestrukturovaná, je to jen ohňostroj slov, která jsou náhražkou za řešení současných problémů," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám