Hlavní obsah

Jednání byla bezvýsledná, kosovský premiér chce vyhlásit nezávislost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BADEN

Jednání zástupců Srbska a kosovských Albánců o budoucnosti jihosrbské provincie Kosova skončilo ve středu v Badenu jižně od Vídně bezvýsledně. Neúspěch jednání, který se rýsoval již delší dobu, dopoledne definitivně potvrdili jako první nejvyšší představitelé kosovských Albánců.

Článek

Na závěr posledního, třídenního kola těchto rozhovorů, které probíhaly pod vedením trojice diplomatů z USA, Ruska a EU, prohlásil kosovský prezident Fatmir Sejdiu, že "bohužel nebylo dosaženo dohody se Srbskem o budoucím statusu Kosova".

Budoucí kosovský premiér Hashim Thaçi pak zdůraznil, že pro kosovské Albánce existuje jen jedna možnost, a to plná nezávislost. Prohlásil, že že veškerá jednání s Bělehradem tímto skončila a žádné další rozhovory se konat nebudou. "Dál budeme už jednat jen o spolupráci s našimi partnery ve Washingtonu a Bruselu," řekl Thaçi.  

Nezdar jednání znamená, že hrozí nové vyhrocení napětí na Balkáně. Kosovští zástupci uvádějí, že vyhlásí nezávislost třeba i jednostranně, Srbsko zase hrozí vyhlášení ekonomických sankcí, případně blokády vůči Kosovu. 

Mandát tří mezinárodních vyjednávačů končí 10. prosince, kdy mají předat zprávu o své misi generálnímu tajemníkovi OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám