Hlavní obsah

Češi a Němci vybudují společná hraniční centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PIRNA/SCHWANDORF

Zřízení dvou center německo-české policejní spolupráce v souvislosti s blížícím se rozšířením schengenského prostoru bez hraničních kontrol oznámili český ministr vnitra Ivan Langer a jeho německý protějšek Wolfgang Schäuble. Služebny vzniknou v severočeských Petrovicích a v bavorském Schwandorfu.

Článek

Ministři to řekli po rozhovorech s místními politiky, s nimiž na německé straně v polabské Pirně a ve Schwandorfu jednali o dopadech vstupu Česka a dalších zemí do schengenského systému.

"Rozšířením Schengenu padnou z našeho hlediska poslední zbytky železné opony," prohlásil Langer během jednání v Pirně, kde se sešel i se saským ministra vnitra Albrechtem Buttolem.

Langer i Schäuble ujistili, že přítomnost policistů v příhraničních oblastech bude viditelná. "Prohlašuji, že hustota českých policistů na kilometr čtvereční zůstane stejná, citelně posílí i dálniční policie," řekl Langer.

"Odstranění stálých hraničních kontrol přinese stejnou měrou více svobody i bezpečnosti," ubezpečil Schäuble.

Záruky bezpečnosti

Ve Schwandorfu se k Langerovi a Schäublemu připojil ještě jejich slovinský kolega Dragutin Mate a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Ve čtveřici pak jednali také o obecných otázkách bezpečnosti v Evropě. Těžiště schůzky ale opět spočívalo ve snaze přesvědčit místní politiky a veřejnost, že Schengen neznamená zvýšení kriminality. Podle Langera se situace nezhorší, jen se změní styl práce policie, která bude pracovat ve čtyřech pásmech od hranic po vnitrozemí.

Také bavorský ministr vnitra Herrmann upozornil, že bavorská policie má všechny organizační a personální předpoklady, aby mohla zajistit bezpečnost.

Od 21. prosince bez kontrol

Z vytvořených mobilních útvarů se zaměří dvě třetiny na příhraničí, zbytek se stáhne hlouběji do vnitrozemí. Kontroly na pozemních česko-německých hranicích by měly skončit o půlnoci z 20. na 21. prosince.

Schengenský prostor bez kontrol na vnitřních hranicích se rozšíří o devět zemí z deseti, o které se Evropská unie rozrostla 1. května 2004. Německo a Česko mají společnou hranici o délce 811 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám