Hlavní obsah

Bin Ládin opět promluvil, vyzval irácké povstalce ke sjednocení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televize Al-Džazíra odvysílala v pondělí novou zvukovou nahrávku, na níž vůdce teroristické sítě Al-Kajda Usáma bin Ládin vyzývá irácké povstalecké skupiny ke sjednocení. Oznámily to agentury Reuters a AP.

Článek

"Zájem islámského národa má přednost před skupinovými zájmy," recituje na nahrávce hlas, který zní jako hlas bin Ládina. "Síla víry je v síle pouta, které spojuje muslimy, a ne klanu či nacionalismu," dodal.

"Někteří z vás ochabli v povinnosti, kterou je sjednotit vaše řady. Vystříhejte se rozdělení!" nabádá. "Muslimský svět čeká na to, že se shromáždíte pod jedním praporem. Zájem islámského národa je nad zájmem skupiny. Síla víry je v síle pouta mezi muslimy a nikoliv v kmenových svazcích nebo v nacionalismu...," pokračuje.

"Radím...našim bratrům, hlavně těm, kteří patří k al-Kájdě, aby se vyvarovali fanatického následování jedné osoby nebo skupiny," říká údajně bin Ládin.

Z nahrávky nebylo jasné, kdy byla pořízena.

Poslední zvuková nahrávka vůdce teroristů pochází z konce září, kdy bin Ládin vyzval Pákistánce, aby se vzbouřili proti prezidentovi Parvízi Mušarafovi. Slíbil odvetu za to, že pákistánská armáda v červenci vzala útokem islámábádskou Červenou mešitu obsazenou radikály.

Poslední šejkova videonahrávka byla odvysílána k šestému výročí útoků na newyorské Světové obchodní centrum a budovu Pentagonu. Nejhledanější muž světa v čtvrthodinovém úvodu celkem 47 minut dlouhého záznamu velebil jednoho z únosců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám