Hlavní obsah

Oddělená siamská dvojčata ohrožuje infekce

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Podle slovenských lékařů je stav oddělených siamských dvojčat Marka a Michala stabilizovaný, ale není zcela optimální. Odpovídá to však předoperačnímu nálezu a předpokladům. Podle lékařů je klíčovým problémem nastupující infekce, jako projev snížené odolnosti organismu.

Článek

Určité typy mikroorganismů jsou v těle dětí od narození. "Důsledek jejich činnosti se nyní začíná projevovat v intenzivnější podobě. Bakterie prostě začaly pracovat na volnější půdě, protože plochy po ranách jsou pro ně živnou půdou.

Máme to přesně monitorované a podle potřeby jim měníme antibiotika," uvedl na pondělním setkání s novináři kardiochirurg Jaroslav Siman.

Lékaři konstatovali, že musí vycházet z daností, které jim připravila příroda, ze stavu, v němž se děti nacházejí a musí s ním počítat.

"Děti neměly ani před operací jednotlivé orgány v ideálním stavu . Navzdory tomu jsme do toho šli, protože to byla jejich jediná šance na přežití," dodal Siman. Zdůraznil, že s centrálním nervovým systémem dětí nejsou po operaci žádné problémy.

Děti jsou nadále udržovány v umělém spánku a na umělé ventilaci. Plíce i srdce jsou u obou v pořádku.

Sourozence trápí i vrozené vady

"U Mareka je vrozená vývojová vada srdce, ale ani po oddělení u něj nemáme žádný deficit srdeční činnosti," uvedl Siman. Rovněž játra jsou u Mareka hendikepovanější, než u jeho bratra. "U Mareka zatím funkce jater nenaskočila do takové míry, jak bychom to očekávali. U Michlala je to podstatně lepší," dodal Siman. Zažívací trakt je jako celek ve stadiu vyzrávání.

"Problémem jsou u Mareka také ledviny. Hledáme příčiny, proč jejich funkce kolísá," řekl. Šéf operačního týmu Vladimír Cingel informoval, že z chirurgického hlediska nedošlo k ničemu nepředvídatelnému. Připustil, že situace je složitá, ale nic neočekávané se neděje.

Vedení Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě důrazně odmítlo informace deníku Plus 1 den, že matka si před operací musela vybrat, které z dětí přežije v případě, že by měla společná játra. "Nic takového se nestalo. K oběma chlapcům jsme přistupovali rovnocenně," zdůraznil ředitel nemocnice Daniel Žitňan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám