Hlavní obsah

Ochrnutý fyzik Stephen Hawking pocítil stav beztíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Světoznámý britský astrofyzik Stephen Hawking na vlastní kůži poznal stav beztíže. Ve čtvrtek absolvoval hodinový let speciálně upraveným Boeingem 727, který umožňuje dosáhnout na 25 sekund stavu beztíže. Zcela ochrnutý vědec tak mohl poprvé plout prostorem a odpoutal se od svého kolečkového křesla.

Článek

Po přistání vědec pomocí implantovaného mluvícího zařízení vyjádřil strojovým hlasem své nadšení "Bylo to skvělé. Nulová gravitace je krásná a přetížení nebylo žádný problém. Mohl bych to prožívat stále znovu. Vesmíre, už přicházím," uvedl po letu Hawking, jehož snem je dostat se do vesmíru. Při opakovaných střemhlavých letech strávil ve stavu beztíže celkem čtyři minuty. Při stoupání zase pocítil přetížení.

Stav beztíže si prožil osmkrát, i když původně bylo plánované, že jej zažije nanejvýš třikrát. "Lékaři cítili, že je v dobré kondici. Jeho tep, tlak i okysličení krve byly na normální úrovni," uvedl Peter Diamandis, který vede společnost Zero Gravity, jež provádí speciální lety z Kennedyho kosmického střediska na Floridě. Při letu se střídají parabolické střemhlavé sestupy z výše 8500 do metrů do 6000 metrů a následná stoupání, takže se střídavě dosahuje stavu beztíže a přetížení 1,8 g.

Hawking touží po letu do vesmíru

Hlavním smyslem vědcova letu do beztíže bylo podle lékařů zjistit, jak ochrnutý člověk může takovou situaci snášet. Cílem 65letetého astrofyzika ale je dostat se do vesmíru. Má rezervaci na let do vesmíru se společností Richarda Bransona Virgin Galactit, která má zahájit soukromé cesty do vesmíru v roce 2009.

Loni v listopadu Hawking sdělil: "Mým příštím cílem je dostat se do vesmíru, možná mi Richard Branson pomůže." Jeho společnost plánuje nabízet suborbitální let typu raketového letounu SpaceShipOne.

Společnost Zero Gravity, která tyto lety podniká, umožnila fyzikovi prožit výjimečnou zkušenost zadarmo, i když jinak za jeden let účtuje 3 750 dolarů. Virgin Galactis plánuje za jeden let účtovat 190 000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám