Hlavní obsah

Epidemiolog Fauci varuje Trumpa: Už mě v kampani nepoužívejte

Právo, drk
Washington

Hlavní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci varoval Trumpův volební štáb, aby ho už do kampaně nezatahoval. V předvolebním videu prezidenta Donalda Trumpa byla použita jeho slova vytržená z kontextu, takže se zdá, že chválí Trumpa, jak skvěle zvládl boj s pandemií. Faucimu se dále nelíbí chování prezidenta, který si podle něj dalšími předvolebními mítinky „koleduje o malér”.

Foto: Pool, Reuters

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci

Článek

V půlminutovém videu, o kterém je řeč, Fauci říká: „Nedokážu si představit, že by někdo mohl udělat více.“ Věta je v šotu manipulativně zasazena do kontextu tak, že působí, jako by uznávaný epidemiolog mluvil o Trumpovi. Ve skutečnosti mluvil o svém týmu a o zdravotnických expertech.

Trump bez dovolení vtáhl do kampaně Fauciho. Zneužil můj výrok, zlobí se epidemiolog

Amerika

Fauci nyní požádal Trumpovu kampaň, aby předvolební video, ve kterém figuruje, stáhla z internetu. Podle něj jde o nešťastnou záležitost, která ho velmi zklamala. „Nejsem politický člověk. Za svých téměř pět let, co sloužím veřejnosti, jsem nikdy nepodpořil žádného politického kandidáta. Ani veřejně, ani soukromě,” řekl.

Ještě jednou mě použijí a vymstí se jim to, varuje odborník

Epidemiolog zároveň uvedl, že si nepřeje, aby ho prezidentův tým v budoucnu znovu využíval pro předvolební účely. Na otázku, jak by reagoval, kdyby se objevil v další reklamě odpověděl: „To by bylo hrozné, to už by bylo opravdu nepřijatelné.”

„Myslím, že by se jim to vymstilo. Doufám, že to neudělají, protože to by si začali hru, kterou opravdu nechceme hrát,” pokračoval. Odmítl ale, že by měl v úmyslu rezigovat. „Ani náhodou, to by mě nenapadlo ani v těch nejhorších snech,” ujistil.

Z Trumpových mítinků nemá radost

Trump v pondělí uspořádal svůj první předvolební mítink od své hospitalizace. Podle Fauciho si „opravdu koleduje o malér”. V následujících chladných měsících bude podle jeho názoru ještě důležitější než předtím dodržovat hygienické návyky, rozestupy a používat roušky. Málokterý fanoušek měl na setkání s prezidentem roušku, sociální rozestupy na pořízených fotografiích rovněž nejsou vidět.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump na pondělním mítinku na Mezinárodním letišti Orlando Sanford na Floridě

Šéf Bílého domu na mítinku řekl, že je proti koronaviru imunní a není pro své okolí nakažlivý. Podle Fauciho je to velmi pravděpodobné, ale upozornil na několik případů lidí, u kterých se virus reaktivoval. „Pokud si chcete být opravdu jistí, uděláte si PCR test, který vám ukáže, jestli máte hladinu viru, kteoru už nelze přenést na jiného člověka” radí Fauci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám