Hlavní obsah

Vysočinu povede ČSSD a ANO. Hledají třetího

– Jihlava
Právo, pch

Na Vysočině se vítězná ČSSD s druhým ANO v pondělí dohodly, že budou tvořit základ budoucí koalice. Dohoda se zatím otevřeným koncem tak vyřadila možnost, že by se strany s menším ziskem mandátů spojily s ANO proti ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Současný hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD)

Článek

Dohodu na základu koalice potvrdili oba lídři, Jiří Běhounek (nez. za ČSSD), který obhajuje pozici hejtmana a Josef Pavlík (ANO). Současně přiznali, že na dalším partnerovi se zatím neshodli.

ČSSD by patrně preferovala KSČM, s níž má po osmi letech spolupráce zkušenosti. Komunisté totiž dvě volební období podporovali na Vysočině jednobarevnou vládu ČSSD. Větší podporu voličů než komunisté ale získali lidovci, kteří by s ČSSD a ANO mohli sestavit „vládní“ koalici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb na Vysočině

Koalici by ale zmiňované strany dokázaly sestavit s každým z pěti zúčastněných subjektů - ODS, Starostové pro Vysočinu a koalice Strana Přímá demokracie – Strana práv občanů. Hejtman Běhounek za méně pravděpodobnou nyní označil jen SPD – SPO, neboť s jejich třemi křesly by potřebná nadpoloviční většina byla nejmenší možná.

Bez zřetelné perspektivy odcházeli z jihlavského „lidového domu“ i komunisté. Podle lídra kandidátky Milana Plodíka jim ČSSD předložila tři až čtyři varianty, které je třeba probrat na stranické půdě.

Na úrovni krajského výkonného výboru se ve středu budou probírat také možné verze pro ČSSD. To, co krajské vedení strany „pustí dál“, pak vyjednávací tým předloží partnerům z ANO. Doufají, že některé z přijatelných verzí obou partnerů se nakonec prolnou.

Reklama

Související články

Výsledek voleb na Vysočině

Stejně jako v Jihočeském, tak i na Vysočině zvítězila ve volbách Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) se ziskem 19,37 procent hlasů. Lídrem je Jiří...

Výběr článků

Načítám