Hlavní obsah

V Ústeckém kraji se vítězné ANO dohodlo s ODS a Spojenci

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Povolební spolupráci v Ústeckém kraji dohodlo vítězné hnutí ANO s druhou ODS a Spojenci pro kraj. V 55členném zastupitelstvu budou mít většinu 29 hlasů. Hejtmanem by měl být lídr vítězného ANO Jan Schiller. Původně byla ve hře koalice ANO, ODS a STAN, z té ale sešlo.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jan Schiller na tiskové konferenci hnutí ANO po krajských volbách 3. října 2020 na náměstí v Litoměřicích.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Strany podepsaly ve středu memorandum o spolupráci. „Dohodli jsme v memorandu rozložení rady a osobu hejtmana, tím budu já,“ řekl novinářům Schiller. V jedenáctičlenné radě bude mít ANO pět členů, čtyři bude mít ODS Spojenci pro kraj pak dva. V radě budou dva náměstci, jeden bude neuvolněný.

„Tím neuvolněným budu já,“ doplnil lídr ODS a starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Hned po volbách spolu jednalo ANO s ODS a s hnutím STAN, které skončilo na třetím místě. Podle tehdejšího prohlášení politiků nic této spolupráci nebránilo, na úterní schůzku všech tří subjektů už ale nedošlo. Strany si hned slíbily, že nebudou s nikým jiným vyjednávat, ale hnutí STAN se sešlo hned druhý den s Piráty.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Jan Schiller na tiskové konferenci hnutí ANO po krajských volbách 3. října 2020 na náměstí v Litoměřicích.

„Pro nás to byl signál, že jsou to nedůvěryhodní partneři, proto jsme se rozhodli, že budeme vyjednávat dál,“ řekl Schiller. Vítězné ANO tak začalo jednat se Spojenci pro kraj.

V Jihočeském kraji domlouvají koalici bez ANO. Hejtmanem by mohl být Kuba

Krajské volby

O konkrétním složení rady budou strany ještě jednat. Chtějí také nyní definovat priority svého vládnutí, koaliční smlouva by mohla být podepsána koncem příštího týdne. Kontrolní a finanční výbor jsou strany připravené nabídnout opozici. Jednou z priorit nové koalice má být mimo jiné příprava na konec těžby uhlí v kraji.

Uskupení Spojenci pro kraj tvoří hnutí a strany JsmePRO, LES, SNKED, Zelení a TOP09. Jejich lídrem je středoškolský učitel z Teplic Jiří Řehák. „Přinášíme čtyři mandáty a našli jsme shodné programové priority,“ řekl Řehák.

Jan Schiller je od roku 2017 poslancem za ANO, je také zastupitelem Mostu.

ANO získalo v krajském zastupitelstvu 17 mandátů, ODS 8 a STAN 7. Piráti pak 6, SPD 5, Spojenci pro kraj, Lepší sever a komunisté mají po čtyřech zastupitelích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám