Hlavní obsah

V Jihočeském kraji domlouvají koalici bez ANO. Hejtmanem by mohl být Kuba

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Hladce pokračují jednání o koalici mezi ODS, KDU - ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočechy 2012 v Jihočeském kraji. V úterý v podvečer podepsala tato uskupení memorandum o spolupráci a rýsuje se tak koalice, která bude mít 29 mandátů v 55členém zastupitelstvu. Podpisem lídři také ztvrdili, že hlavním kandidátem na hejtmana je předseda krajské ODS Martin Kuba a prvního náměstka by měl dělat lídr KDU František Talíř.

Článek

Podpis koaliční dohody by mohl být podle Kuby hotový do jednoho týdne. „Nyní nás budou čekat další jednání o konkrétním rozdělení portfolií, konkrétním rozdělení úkolů. Během budoucích dnů by mělo být rychle jasno. Koaliční smlouva včetně programu, by mohla být uzavřena někdy v průběhu příštího týdnu,“ uvedl při podpisu memoranda Kuba. Podle kterého by se mělo jednat hlavně o koalici, která bude pracovitá.

Důležitou roli hrají při sestavování koalice sociální demokraté, kteří ve volbách získali jen šest mandátů. Hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) připustila, že uvažovala o ještě širším uskupení i s vítězným ANO.

Podpis memoranda o spolupráci v Jihočeském krajiVideo: Pavel Orholz, Právo

„Zpočátku byla ve hře široká varianta i s hnutím ANO a já jsem jí preferovala, nicméně výsledek sociální demokracie nebyl takový, abychom mohli svou vůli prosadit. Jsem však přesvědčená, že tato středopravá koalice umožňuje realizovat i sociální rozměr. Tato koalice nabízí stabilitu,“ je přesvědčená Stráská.

ANO zřejmě v opozici

Pokud zmíněná uskupení koalici dotáhnou, zůstanou na jihu Čech v opozici ANO, Piráti a STAN. Tyto strany i v úterý pokračovaly v jednáních mezi sebou, žádnou ze stran, které deklarovaly večer spolupráci podpisem memoranda, se jim však přetáhnout zatím nepodařilo. Lídr ANO František Konečný nebral během dne Právu telefon. „Omlouvám se, ale pořád probíhají různá jednání a nemůžu je zatím komentovat,“ reagoval v sms zprávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám