Hlavní obsah

Piráti a STAN nabízejí v Plzeňském kraji ODS koalici a hejtmana

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STAN a Piráti v Plzeňském kraji vyzvali v úterý ODS, jež kandidovala s TOP09, k jednání o koalici a nabídli jí funkci hejtmana. Podle vyjednavačů za Starosty a Piráty, Josefa Bernarda a Rudolfa Špotáka, jde o to dokázat, že osobní ambice by neměly být překážkou dalších vyjednávání.

Článek

Pokud by tato koalice vznikla, tak by měla 25 z 45 křesel v zastupitelstvu a vyšachovala by vítězné hnutí ANO, kterému připadlo 12 mandátů.

Podle Bernarda by se další poziční místa v radě či dalších orgánech rozdělily podle zisku mandátů. „Jsem velice rád, že Piráti s tímto řešením souhlasili a velice si toho vážím, ukázali, že osobní ambice by neměly být překážkou dalších vyjednávání,“ sdělil Bernard. Špoták následně řekl, že v rámci programových průniků je jim nejbližší právě ODS a TOP09. „Právě proto jim dáváme tuto nabídku,“ dodal.

ODS ale nechce jednat dříve než po skončení druhého kola senátních voleb, kde má svoje želízko v ohni – mandát obhajujících senátora Lumíra Aschenbrennera (ODS), který se střetne právě s kandidátem Pirátů Danielem Kůsem.

Přehledně: Jaké se v krajích rodí koalice

Krajské volby

„Nabídku povolebního bloku STAN-Piráti považuje koalice ODS-TOP09 za velmi vstřícnou a odpovídající početně výsledkům voleb. Jsme připraveni jednat se zástupci bloku bezprostředně po skončení 2. kola senátních voleb, a to jako s prvním partnerem,“ vzkázal SMS zprávou předseda regionálního sdružení ODS Martin Baxa.

STAN i Piráti se totiž domnívají, že jsou občanští demokraté a TOP09 již domluveni na koalici s ANO a ČSSD, stejně jako je to již dva roky na plzeňském magistrátu, a nyní jen zdržují, aby případné spojení s ANO nepoškodilo Aschenbrennera. To ovšem zástupci ODS odmítají a hájí se tím, že se nyní musí soustředit na senátní kampaň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám