Hlavní obsah

Koaliční smlouva v Moravskoslezském kraji podepsána

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Moravskoslezský kraj povede další čtyři roky čtyřkoalice složená z hnutí ANO, ODS s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD. Staronovým hejtmanem se stane Ivo Vondrák, volební lídr ANO. Vyplývá to mimo jiné z koaliční smlouvy, kterou v úterý odpoledne podepsali zástupci všech čtyř stran na krajském úřadě v Ostravě.

Článek

Nová koalice byla dohodnuta už v sobotu krátce po sečtení hlasů. „V podstatě jsme se velmi rychle dohodli, já bych to řekl, jak se to říká v Ostravě: Bo neni čas. Je třeba začít jednat,“ prohlásil Vondrák po podepsání koaliční smlouvy a potvrdil, že problém nenastal ani v pondělí, kdy koalici stvrdili jednotlivé krajské stranické výbory.

V krajské radě bude mít ANO pět míst, ODS tři, lidovci dvě a jedno připadlo sociálním demokratům. Do opozice jdou piráti, SPD a KSČM. S 65členném zastupitelstvu bude mít nová čtyřkoalice jasnou většinu 46 hlasů. Nová koalice nabídla pirátům vedení kontrolního výboru, ti upřednostnili výbor pro životní prostředí. Kontrolní výbor tak povede zástupce KSČM, finanční výbor připadne hnutí ANO.

Foto: Pavel Karban, Právo

Podpis koaliční smlouvy v Moravskoslezském kraji

Většinu resortů v krajské radě budou mít stejní lidé jako doposud. Jakub Unucka (ODS) bude mít na starost průmysl a chytrý region, Lukáš Curylo (KDU-ČSL) kulturu a památkovou péči, Jaroslav Kania finance a investice, Jan Krkoška regionální rozvoj, Martin Gebauer (všichni ANO) zdravotnictví, Stanislav Folwarczny (ODS) školství a Jiří Navrátil (KDU-ČSL) sociální věci.

Nováčky budou Radek Podstawka (ANO), který coby náměstek bude zodpovídat za dopravu, Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS) radní pro životní prostředí a Petr Kajnar (ČSSD) radní pro územní plánování.

Podpis koalice MS krajVideo: Pavel Karban, Právo

Oba radní budou navíc uvolněnými. „Protože budou mít portfeje, a protože si myslíme, že těm projektům za více než 100 miliard se bude třeba věnovat na plný úvazek. Už to nebude jen o hlasování v radě, ale o řešení celé řady věcí. A také jsem zjistil, že všech krajích jsou radní uvolnění,“ vysvětlil Vondrák.

Na dotaz, zda byla ČSSD do koalice přibrána kvůli dobrému vztahu kraje s vládou odpověděl, že to byl jeden z důvodů. „Bude potřeba se intenzivně věnovat Karvinsku, a tam silně dominuje sociální demokracie. A důvodem bylo i to, že Petr Kajnar má velké zkušenost z transformačních projektů, které dělal ještě jako primátor Ostravy,“ poukázal.

Tři velké úkoly

Za tři největší akce označil Vondrák projekt Pohornická krajina, který se zabývá problematikou transformace Karvinska po ukončení těžby uhlí, společné projekty s městem Ostravou jako je výstavba nové vědecké knihovny, koncertního sálu a galerie výtvarného umění. „A ten třetí projekt, klíčový, je transformace energetiky. To bude věc, která bude vyžadovat velké nasazení, protože útlum těžby probíhá rychleji, než jsme zamýšleli.“

Volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo hnutí ANO, které získalo 24 mandátů, před ODS s podporou TOP 09, jenž má 10 míst v zastupitelstvu a piráty s devíti křesly. KDU-ČSL získala sedm, SPD šest, ČSSD pět a KSČM čtyři místa. Ustavující zastupitelstvo se podle Vondráka nesejde dříve než za čtyři či pět týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám