Hlavní obsah

Kvůli Pospíšilovi odešla kandidátka pražské TOP 09

Aktualizováno

Kvůli lídrovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi se rozhodla opustit kandidátku pro podzimní volby bývalá místostarostka Prahy 5 a členka předsednictva pražské organizace Naděžda Priečinská. Vadí jí, že Pospíšil nevyvodil žádnou odpovědnost poté, co se v rámci kauzy Hlubuček ukázalo, že měl blízko k lidem podezřelým z napojení na organizovaný zločin. Krajský výbor TOP 09 i koaliční partneři se za Pospíšila postavili.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

Pospíšil je dvojkou společné kandidátky koalice Spolu (TOP 09, KDU-ČSL a ODS), jedničkou je Bohuslav Svoboda (ODS).

Stín Dozimetru

„Od vypuknutí kauzy Dozimetr, která má, žel, přesah také do TOP 09, jsem považovala za samozřejmé, že kdokoli, na koho dopadne byť jen stín jakékoliv spojitosti s touto kauzou, vyvodí svoji politickou zodpovědnost. To by mělo být přirozené očekávání od strany, kde fungují zdravé očistné mechanismy,“ napsala straníkům Priečinská, která figurovala na 21. místě kandidátky.

Místopředseda TOP 09 Kučera: Odchod Fremra a Doležala ze strany zatím stačí

Domácí

Pospíšil se dostal pod tlak, když se ukázalo, že jeho blízký spolupracovník Jiří Fremr si udržoval kontakty s lidmi z organizované skupiny. V policejním spise se například uvádí, že byl Fremr u toho, když si šéf gangu Michal Redl prozpěvoval o tom, jak budou v Praze krást.

Fremr byl volebním manažerem TOP 09, kauza ho však stála členství ve straně a také post ve správní radě Musea Kampa, jíž Pospíšil předsedá.

„Krajský výbor TOP 09 se situací důkladně zabýval a hlasováním v poměru 20 pro versus 1 proti vyjádřil jednoznačnou podporu Jiřímu Pospíšilovi jako kandidátovi TOP 09 číslo 1 na pražské kandidátce,” uvedl místopředseda pražské organizace TOP 09 Jakub Lepš, který figuruje na třináctém místě kandidátky.

„Naše pražské vedení TOP 09 považuje snahy jakkoliv spojovat Jiřího Pospíšila s kauzou Dozimetr za nečistou politickou hru konkurenčních politických subjektů,” dodal Lepš s tím, že Priečinskou na 21. místě kandidátky nahradí radní Prahy 9 Jana Nowaková Těmínová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám