Hlavní obsah

Jednokolová volba senátorů dostala v horní komoře šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve čtvrtek v prvním čtení podpořili návrh, který by změnil dvoukolový způsob voleb do horní komory na jednokolový. Vzorem je jim australský model, který umožňuje vybrat více kandidátů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Princip australského modelu je v tom, že lidé by nově na jednom lístku stanovovali pořadí minimálně tří kandidátů.

Hlasy pro neúspěšné kandidáty by se připočítávaly těm úspěšnějším podle toho, jak se tito adepti na hlasovacích lístcích ve prospěch neúspěšného kandidáta umístili.

Pro návrh hlasovalo 32 ze 44 přítomných senátorů.

Nyní je senátorem zvolen v prvním kole kandidát, který dostane nadpoloviční většinu všech hlasů. Pokud se tak nestane, postupují do druhého kola dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů a ve druhém kole vítězí ten, kdo získá prostou většinu. Kritici poukazují na tradičně nízkou volební účast.

Jak předkladatelé připomněli v důvodové zprávě, ve druhém kole voleb si našlo cestu k urnám necelých 17 procent oprávněných voličů. „Nízká volební účast ve druhém kole voleb je zdrojem zpochybňování legitimity Senátu,“ připomněli.

Anketa

Jste pro jednokolovou volbu do Senátu?
Ano, bohatě by stačila
23,1 %
Ne, nechal bych to, jak to je
9,2 %
Je mi to fuk, nejradši bych Senát zrušil
67,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 748 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám