Hlavní obsah

Petříček odstoupil z pražské kandidátky ČSSD do voleb. Kritizoval kšeftování s hlasy

– Praha • Aktualizováno
ČTK, js, ada, nig

Bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček odstoupil z pražské kandidátky ČSSD do sněmovních voleb. Udělal to v reakci na úterní zprávu, že předsednictvo pražské buňky strany navrhlo místo něj do pozice lídra tamní kandidátky současnou ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Článek

Petříček ve středu ČTK napsal, že na kandidátce nebude kvůli tomu, že tím byla narušena její demokratická tvorba. Kritizuje rovněž „masivní kšeftování s hlasy a rozdělování trafik” ve veřejné správě výměnou za loajalitu uvnitř ČSSD. Vyjádření vedení strany ČTK shání.

Kandidátku prý opouští po zralé úvaze, protože nemůže souhlasit s tím, co se uvnitř strany děje.

„Z ČSSD v žádném případě vystupovat nehodlám, ale v letošních volbách na její kontroverzně vznikající pražské kandidátce figurovat nebudu,” uvedl Petříček.

Nemohu souhlasit s tím, že za podpory vedení strany nyní probíhá uvnitř ČSSD masivní kšeftování s hlasy a rozdělování trafik ve veřejné správě výměnou za loajalitu.
Tomáš Petříček

Řádnou přípravu kandidátky podle něj hlasování pražského vedení hrubě narušilo. „V demokratické straně mají rozhodovat především členové, nikoliv úzké vedení a hrstka funkcionářů,” přiznal exministr zahraničí.

ČSSD podle Petříčka musí reprezentovat důvěryhodní lidé s morální integritou.

„Nemohu proto souhlasit s tím, že za podpory vedení strany nyní probíhá uvnitř ČSSD masivní kšeftování s hlasy a rozdělování trafik ve veřejné správě výměnou za loajalitu,” podotkl Petříček.

Kritizuje i to, že se do funkcí „tlačí” lidé jako bývalý hejtman Michal Hašek či Pavel Jaroš, kteří se v posledních měsících stali náměstky na ministerstvech vnitra a zahraničních věcí.

„U toho v žádném případě nehodlám asistovat. Jsem bytostně přesvědčen že sociální demokracie by měla nabídnout něco lepšího,” konstatoval Petříček.

Matěj Stropnický dostal nabídku kandidovat za ČSSD

Domácí

Vedení ČSSD by podle něj také nemělo „zavírat oči” před kauzami kolem premiéra Andreje Babiše (ANO), které podle něj eskalují.

„Vedení ignoruje zjevný obří střet zájmů a zřejmě nehodlá do voleb učinit nic, co by alespoň částečně zmírnilo dopady těchto kauz na ČR a její obyvatele,” přiznal Petříček a dodal, že v takovém případě nemůže aktuální politiku sociální demokracie hájit před voliči.

Petříčka přitom letos na jaře schválila do pozice lídra kandidátky pražská konference, předsednictvo pražské ČSSD jej však odsunulo až na sedmé místo. Kandidátku změnilo v noci na úterý většinou jednoho hlasu. Vyhovělo tak přání předsedy strany Jana Hamáčka.

Podle Petříčka Maláčová ani bývalý šéf zelených Matěj Stropnický, nová pražská dvojka ČSSD, neprošli primárkami, což je v rozporu s pravidly.

„Hamáčkův člověk Pavel Jaroš prosadil kandidátku, která je v rozporu s řádem příprav voleb, tím pádem porušuje vnitřní pravidla sociální demokracie. Ale jak je vidět, s pravidly si někteří hlavu nelámou,“ řekl Právu Pavlík.

Petříček: Hamáček z kauzy Vrbětice vyšel se ztrátou důvěry. V ČSSD jsou obavy z výsledků voleb

Domácí

Naopak Hamáček z nominace Maláčové neskrýval radost. „Jsem rád, že ji pražské předsednictvo nominovalo do čela, a jsem přesvědčen, že v Praze uspěje,“ sdělil Právu.

Názor části pražské organizace, podle které byla porušena pravidla, označil za absurdní a zástupný argument. „Tato část by se měla naučit přijímat prohru,“ dodal Hamáček.

Maláčová včera novinářům řekla, že jde zatím pouze o návrh. „Jakmile to bude hotové a předsednictvo jako nejvyšší vedení strany kandidátky schválí, tak vás budeme informovat,“ uvedla. Vedení ČSSD má zasednout v pátek.

Spory o kandidátku mezi částí pražského vedení a centrálou se táhnou už několik týdnů. Kvůli nim před časem adresoval Pavlík členům strany v hlavním městě dopis.

„Pokud Jan Hamáček chtěl, aby v čele kandidátní listiny v Praze stanula jemu vždy loajální Jana Maláčová a na dalších předních místech kandidátky figurovali Matěj Stropnický a Miloslav Ludvík, měl společně s ostatními sebrat dostatek odvahy a včas a řádně je nominovat po bok ostatních kandidátů a kandidátek, kteří šli v březnu s kůží na trh do úvodu primárních voleb,“ napsal Pavlík.

Maláčová: Vážně jsem zvažovala odchod z vlády, covid to změnil

Domácí

V dopise připustil, že konečné slovo může mít celostátní předsednictvo, ale tím podle něj převezme plnou odpovědnost za výsledek voleb.

„Je samozřejmě možné, že z předem daných pravidel a ze stanov tak nakonec zbydou jen cáry papíru a primární volby se vinou vedení strany promění ve frašku, která si nezadá s praxí uvnitř holdingu a podobných nedemokratických hnutích,“ uvedl Pavlík.

Sociální demokracie v Praze v sněmovních volbách před čtyřmi lety získala pouze jeden mandát, v roce 2013 to byly čtyři.

Reklama

Výběr článků

Načítám