Hlavní obsah

Kroužkovací zbraň. Podívejte se, jak lidé změnili koalicím plány

Fenoménem, který výrazně poznamenal budoucí složení Poslanecké sněmovny, se stalo kroužkování. Zatímco v minulosti ho voliči využívali primárně k tomu, aby podpořili konkrétní kandidáty, letos zjevně zafungovalo v rámci dvou kandidujících koalic i jako nástroj k vyjádření podpory té které straně.

Článek

Strany v koalicích SPOLU (ODS, TOP 09 a lidovci) i Pirátů a hnutí STAN o potenciálním riziku přeskládání kandidátek domluvených stranickými sekretariáty ze strany voličů věděly od samého počátku.

Piráti a Starostové dokonce tuto eventualitu řešili i v koaliční smlouvě, která uvádí v případě vykroužkování některého z kandidátů „nefinanční kompenzaci” pro partnerskou stranu.

Piráti jsou v šoku. Výměna Bartoše jim ale neprospěje, míní politolog

Parlamentní volby

Piráti, kteří se efektu kroužkování obávali již od počátku, jsou nakonec stranou, která na tuto libůstku voličů doplatila nejvíce. Ze 37 poslanců, kteří byli zvoleni za koalici Pirátů a STAN, vyšlou Piráti do Sněmovny pouze čtyři jména.

Bez efektu kroužkování by přitom bylo pirátských poslanců o 20 více, zatímco Starostové by se museli spokojit pouze s 13 mandáty.

Srovnání zisku mandátů v rámci koalic podle kroužkování
s kroužkovánímbez kroužkováníZměna po kroužkování
ODS3439-5
STAN3313+20
KDU-ČSL2317+6
TOP 091415-1
Piráti424-20

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

Parlamentní volby

V případě koalice SPOLU lze podobný efekt, byť s mnohem menšími dopady na partnery, pozorovat na lidovcích. Jejich voliči, kteří zpravidla patří mezi disciplinovanější, preferovali kandidáty KDU-ČSL a poslanecký klub strany bude mít díky tomu o šest členů více proti situaci, kdy by voliči nekroužkovali.

Do Sněmovny se díky tomu nepodívá pětice kandidátů nominovaná ODS a jeden za TOP 09.

Strany musí počítat s tím, že volič je suverén

K posunu na kandidátce přitom stačilo relativně málo. Kandidáta muselo zakroužkovat alespoň pět procent voličů. Každý volič má přitom čtyři tzv. preferenční hlasy.

Peksa: Jen pár mandátů kvůli kroužkování jsme fakt nečekali

Volby

S tím, že je volič suverén, který nemusí dbát nabádání sekretariátů, budou muset po letošní studené sprše Pirátů pro příště všechny případné koalice počítat. Zda i nadále budou apelovat na nekroužkování, nebo se naopak pokusí své voliče vychovat a budou je vybízet k tomu, aby kroužkovali právě je, ukáže až čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám