Hlavní obsah

Veřejnost Zemana při volbách neuvidí. Další program s otazníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Den před volbami Hrad oznámil, kde bude prezident Miloš Zeman hlasovat. Má to být na zámku v Lánech. Veřejnost tak hlavu státu (vzdor dřívějšímu vyjádření kancléře Vratislava Mynáře) jít k volbám neuvidí. Hrad Zemanovi na doporučení lékaře upraví i další program.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman byl propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, ve které strávil osm nocí. Podle Hradu trpěl mírným vyčerpáním a dehydratací, dostával infuze.

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman bude volit do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v pátek dne 8. října na zámku v Lánech,” uvedl ve čtvrtek odpoledne hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Profesor Miroslav Zavoral nedoporučil při své návštěvě ve čtvrtek 7. října prezidentu republiky, aby využil možnosti volit ve volební místnosti. Prezident republiky toto doporučení vyslyšel. Na základě doporučení profesora Miroslava Zavorala bude upravován i další program prezidenta republiky,” doplnil mluvčí.

Předchozí program prezidenta Miloše Zemana
7. záříJednání s předsedou ČMKOS Josefem Středulou
12. záříPorada expertního týmu za účasti ministrů obrany a zahraničí Lubomíra Metnara (ANO) a Jakuba Kulhánka (ČSSD)
14. záříHospitalizace v ÚVN z důvodu „mírného vyčerpání a dehydratace”.
22. záříPropuštění z nemocnice.
Jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).
Představiteli ODS Petrem Fialou a Pavlem Blažkem.
Předsedou SPD Tomiem Okamurou.
27. záříJednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).
29. záříJednání s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).
Setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.
5. říjnaSpekulace o zhoršení zdravotního stavu.

Znamená to, že hlava státu musí mít vyřízený voličský průkaz, protože nevolí v místě trvalého bydliště, které má v Praze 5.

V poslední době se spekuluje o zhoršeném zdravotním stavu prezidenta, nicméně kancléř Vratislav Mynář ve středu řekl, že jsou to nesmysly, a sliboval, že lidé Zemana uvidí. „Pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,” řekl ve středu kancléř Vratislav Mynář Frekvenci 1.

Bez komentáře. Co je s prezidentem Zemanem, neví veřejnost ani po další návštěvě lékaře

Domácí

Dříve se běžně dopředu vědělo, kde a kdy bude prezident volit. Svůj hlas ve volbách pravidelně odevzdával v Základní škole Brdičkova v Praze 5.

Tam ale letos neměli informace o tom, že by měl prezident přijet, i když minulé roky to věděli vždy dlouho dopředu. Hrad o Zemanově zdraví a účasti u voleb dlouho mlžil.

Nyní na doporučení lékaře Hrad upraví i další Zemanův program. Nedělní schůzka s premiérem Andrejem Babišem je stále v plánu. Není ale jasné, zda Zeman vystoupí v neděli v povolebním pořadu CNN Prima News, kde se měl vyjádřit k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční 8. a 9. října.

Veřejnost Zemana viděla naposledy 1. září v Brně při zahájení nového školního roku. Krátce se pro média vyjádřil ještě 22. září po propuštění z nemocnice, kdy se označil za draslíkového muže. Od té doby komunikuje přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Exprezident Václav Klaus k Zemanově zdravotním stavu ve středu řekl, že má problémy s játry. V Lánech ho opakovaně navštívil ošetřující lékař.

Hrad odmítá spekulace o Zemanově podlomeném zdraví, podle médií má vodu v břiše

Domácí

Hrad zatím zdravotní stav prezidenta komentoval jen sporadicky a opakoval, že se Zeman těší na povolební vyjednávání a normálně pracuje.

Zdravotní stav hlavy státu jeho okolí nespecifikovalo. Hospitalizace ale není podle slov kancléře Vratislava Mynáře v plánu.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám