Hlavní obsah

Byl nával, voliči spěchali na chalupy

Právo, mh, miv, cie, trj, ib, lž, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fronty voličů hlásily v pátek v prvních hodinách volební komise po celé republice. Někde měly plné ruce práce a během dvou tří hodin odbavily i pětinu všech oprávněných voličů. Častým důvodem zájmu, jak sami voliči přiznávali, bylo rychle odvolit a vyrazit na chatu či chalupu nebo na výlet o slunečném podzimním víkendu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Muž čeká před volební místností ve čtvrti Předlice v Ústí nad Labem.

Článek

Mnoho lidí si letos vyřídilo voličské průkazy a mohli tak volit i na cestách. V plzeňské čtvrti Doubravka hlásila komise před pátou už 24 procent voličů. Před další volební místností v jedné ze škol v širším centru Plzně čekala před otevřením dvacítka lidí. Mladší, starší, fronta se tady ještě mísila s odcházejícími školáky.

„Vzal jsem to sem při cestě z práce, dělá se hezky, tak vypadneme z města,“ prozradil jeden z čekajících. Už v půl páté tady registrovali dvacetiprocentní účast, přišlo 175 ze 861 tamních voličů. „Dalších osm dorazilo s voličským průkazem,“ upřesnila zapisovatelka Miroslava Vejvodová.

Foto: ČTK

Volební místnost v Základní škole Bezdrevská v Českých Budějovicích

Také v Praze lidé šli z práce rovnou volit, aby mohli vyrazit na víkend. Před ZŠ Mikulova na Jižním Městě proudily chvílemi davy voličů. „Zatím jsme se nenudili,“ potvrdila Právu členka komise, která odhadovala, že do pozdního odpoledne dorazilo 20 procent oprávněných voličů, ve vedlejší místnosti dokonce 30 procent.

„Zájem o volby je. Je pátek, lidi chtějí odjet. Možná večer budeme sedět a nic se nebude dít,“ hodnotila další členka aktuální dění. Podle ní do odpoledne volily převážně starší ročníky.

Lidé se většinou chovali podle epidemiologických nařízení. „Nezaznamenali jsme žádný problém. Roušky lidé mají,“ okomentovala průběh členka komise v okrajové části Hradce Králové na Pouchově. Podle ní většinou chodí starší lidé a střední generace.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Letos byl mezi voliči velký zájem o voličské průkazy. V šumavských turisticky atraktivních obcích včera hlásili hodně přespolních, někde jich hlasovalo až několikanásobně víc než místních. Zájem o průkazy měli hlavně lidé ve městech. „Magistrát Hradce Králové vydal letos 1282 voličských průkazů, před čtyřmi lety to bylo 1066,“ uvedla Kateřina Šmídová, mluvčí magistrátu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Žena si bere obálku pro hlasovací lístek ve volební místnosti ve čtvrti Předlice v Ústí nad Labem

V Praze 8 úřad městské části vydal letos 2263 a před minulými volbami 1810 průkazů. Nejvíce se volí ve školách a obecních úřadech.

Někde mají urny na méně obvyklých místech. Např. obyvatelé Moravské Nové Vsi na Břeclavsku šli letos volit do školky místo do školy. Ta se totiž stále vzpamatovává z následků tornáda, stejně jako někteří voliči. „Při tornádu jsem byl zraněn, doktoři v pražské vojenské nemocnici mě dávali dohromady, tak nevím, co se tu dělo. Podle dění po tornádu ale politiky nehodnotím,“ řekl dvaadevadesátiletý Ján Novenko.

Pivovar i šatny

V Náchodě se zase volilo v pivovaru nebo v Broučkově domě, kde je instalována historická expozice Muzea Náchodska. V Žižicích na Kladensku zase museli kvůli opravě obecního úřadu volit ve fotbalových šatnách.

Volilo se i v nemocnicích a sociálních ústavech a také ve věznicích. V plzeňské věznici na Borech projevilo zájem volit 592 odsouzených, což je téměř polovina z celkového počtu oprávněných voličů. Jeden z odsouzených Právu řekl, že dal hlas bývalému policistovi Robertu Šlachtovi a jeho Přísaze. „Volím Šlachtu. Jako kriminálníka mě sice honil, ale je to poctivej polda,” řekl 45letý Karel.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Cyklisté s voličskými průkazy si vybrali pro hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny volební místnost v obci Úblo na Opavsku

Někteří obyvatelé domova seniorů RoSa v Praze 8 projevili zájem volit přímo v budově. Ze 120 klientů tak vhodilo hlas 60 osob, takže polovina. Za lidmi, kteří nejsou pohybliví, dorazil komisař přímo do jejich bytu.

V Brně se volilo ve Fakultní nemocnici u sv. Anny. Zapsáno tam bylo 55 voličů ve zvláštním seznamu, který nemocnice musela odevzdat již 1. října. Dalších 15 pacientů, kteří byli mezitím hospitalizováni, volilo s voličským průkazem. S ním odvolila i sestra, která volby tráví v práci. V posledních volbách chodí k urnám zhruba tři pětiny voličů. V roce 2017 to bylo 60,84 procenta a v roce 2013 hlasovalo 59,48 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám