Hlavní obsah

Bartoš si proti Babišovi v Ústeckém kraji věří

Pokud přijdou volit všichni odpůrci Andreje Babiše (ANO) v Ústeckém kraji, může premiér v přímém střetu s lídrem pirátů a STAN Ivanem Bartošem prohrát. Tak si šéf pirátů maluje své šance poté, co celostátní výbor ANO přesunul Babiše do čela kandidátky na Ústecku. Do trháku s Bartošem nabádal Babiše prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Bartoš chce přesvědčit voliče periferního regionu kvalitním programem a Babiš by podle něj měl nabídnout totéž místo programu „antibartoš“.

„Andrej Babiš dle svého vyjádření bude lidem v kraji vysvětlovat, proč není Bartoš vhodný kandidát na premiéra. Já budu představovat program koalice pirátů a Starostů pro budoucnost ČR, a to v nejvíce zaostávajícím českém regionu, kde se zrcadlí největší problémy naší země,“ napsal Právu.

Jermanová se pokusí vrátit do Sněmovny, kandiduje i exministryně Malá

Domácí

„Byl bych rád, kdyby totéž dělal i pan premiér a nabídl strádajícím lidem víc než jen program ‚antibartoš‘,“ uvedl. Na otázku, zda má šanci proti premiérovi uspět, odpověděl: „Pokud se nám podaří dostat k volbám všechny voliče, kteří chtějí ukončit éru privatizace státu jedním oligarchou, tak ano.“

Voliče Ústeckého kraje se bude také snažit oslovit například poslanec Karel Krejza (ODS) coby lídr koalice Spolu, či jednička kandidátky ČSSD Zdeněk Matouš, starosta Krupky. S kartami může zamíchat bývalý soc. dem. a současný lídr SPD na Ústecku Jaroslav Foldyna. Vedle toho byl Ústecký kraj vylosován jako ten, kam se budou započítávat hlasy voličů ze zahraničí.

Čísla svědčí Babišovi

Podle výsledků minulých voleb to bude mít Bartoš s Babišem těžké. Hnutí ANO před čtyřmi lety udělalo v Ústeckém kraji nejlepší výsledek, získalo tam 37,6 procenta hlasů. Nejhůře si vedlo v Praze (20,4 procenta) a Jihomoravském kraji (27,4). Celkem mělo ANO 29,6 procenta hlasů. Piráti naopak utržili na severu nejhorší výsledek, a to 8,2 procenta. Nejvíce bodovali v Praze (17,6) a ve Středočeském kraji (12), kde Babiš vedl kandidátku se ziskem 28,7 procenta.

Babiš se utká s Bartošem

Domácí

Škatulata v hnutí ANO nerozrušila trojku středočeské kandidátky Spolu a místopředsedu ODS Martina Kupku. „Taktizování pana premiéra koalici Spolu nijak neovlivní. Soustředíme se na to, abychom oslovili voliče pozitivní kampaní a kvalitním programem. Na zatoulaného pana premiéra se neohlížíme. Myslím si ale, že by měli politici kandidovat v regionech, kde skutečně žijí,“ sdělil Právu.

Ve středních Čechách bude nově lídrem kandidátky ANO vicepremiér Karel Havlíček, nestraník. Piráty a STAN zde povede šéf Starostů Vít Rakušan, koalici Spolu bude reprezentovat Jan Skopeček (ODS), ČSSD její předseda a vicepremiér Jan Hamáček.

V Praze se utkají první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová s šéfkou TOP 09 Markétou Adamovou Pekarovou, které bude v rámci koalice Spolu krýt záda poslankyně ODS Jana Černochová. Oranžové povede v hlavním městě ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a barvy ANO bude hájit poslanec Patrik Nacher.

Kandidátku ČSSD opustilo 14 lidí, nesouhlasí s dosazením Onderky

Domácí

V Jihomoravském kraji se střetne lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), místopředsedou Pirátů Radkem Holomčíkem a statutárním místopředsedou ČSSD Romanem Onderkou.

Jedničkou ANO v Moravskoslezském kraji je hejtman Ivo Vondrák, dvojkou ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vyzyvatelem za ČSSD bude ministr kultury Lubomír Zaorálek, lídrem Spolu je pak první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

V Olomouckém kraji má body pro ANO přinést bývalý hejtman Ladislav Okleštěk (ANO), jemuž bude sekundovat šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Spolu povede šéf lidovců Marian Jurečka a piráty a STAN místopředseda strany Vojtěch Pikal (Piráti).

Reklama

Výběr článků

Načítám