Hlavní obsah

V zahraničí zvítězila TOP 09, u vojáků Babiš

Novinky, bun

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny prožívali lidé nejen na území České republiky, ale i za jejími hranicemi. Českých občanů žijících či pobývajících v cizině se do voleb aktivně zapojilo 74,8 %. Volební účast byla tudíž o 14 % vyšší než na území České republiky.

Foto: ČR Armáda, ČTK

Čeští vojáci působící v Afghánistánu odevzdávali 25. října na základně Bagrám své hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Článek

Celkově v zahraničí odvolilo 10 567 občanů. Hlasy se započítávaly do Středočeského kraje.

Nejvíce procent celkově získala strana TOP 09, pro kterou hlasovalo 36,55 % voličů. Ta od minulých voleb do Poslanecké sněmovny konaných roku 2010 klesla u občanů v zahraničí zhruba o 3 procentní body.

Strana zelených získala překvapivých 14,14 % hlasů. Od roku 2010 si tak polepšila o tři procentní body.

Na rozdíl od České republiky zabodovala u občanů žijících v zahraničí také ODS s 10,45 % hlasů. Před třemi lety však zaujala o více než 16 procetních bodů více.

Na rozdíl od České republiky zabodovala u občanů žijících v zahraničí také ODS s 10,45 % hlasů. Před třemi lety však zaujala o více než 16 procetních bodů více. I v cizině se lidé doslechli o novém hnutí Babiše ANO 2011. Získalo totiž 9,55 % hlasů. Ačkoliv v České republice skončilo KSČM celkově na třetím místě,

v cizině stranu volilo jen 1,86 % voličů.

Aktivní účast

Některé státy zaznamenaly 100 % účast. Byl to například Vatikán s 69 občany či japonské Kyoto s 96 voliči. Naopak v některých státech neodvolil nikdo z přihlášených občanů. Nulová účast byla například v korejském městě Pchjongjang, kam nedorazil ani jeden ze tří registrovaných voličů.

V Afghánistánu byly založeny 2 volební okrsky, a to v Bagramu a Kábulu. Možnost odvolit tak získali i vojáci pobývající v zahraničí dlouhé měsíce. Tuto možnost plně využili, v Bagramu byla stoprocentní účast, jelikož odvolilo všech 38 lidí. V Afghánistánu nejvíce zaujal Babiš s hnutím ANO 2011, jelikož získal 28,94 % hlasů v Bagramu a 32,69 % v Kábulu.

Reklama

Související články

Nejrychleji sečetli hlasy na Vysočině

Prvním krajem, kde sečetli hlasy ze všech volebních okrsků, byla letos Vysočina. Sčítání hlasů skončilo po půl šesté odpoledne.

Výběr článků

Načítám