Hlavní obsah

Půta: ANO nemusím, ale vyšachovat vítěze voleb je špatně

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta již potřetí zvítězil v krajských volbách a chce skládat koalici s Piráty a ODS. S ANO nepočítá, ale nesouhlasí s tím, aby bylo v krajích, kde zvítězilo, vyšachováno z jednání.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který už potřetí dovedl Starosty v Libereckém kraji k vítězství.

Článek

Už po třetí jste výrazně vyhráli, jaký na to máte recept?

Kdybych ho znal, tak bych ho předal dalším. Je to hlavně známka za dobře odvedenou práci a také máme na kandidátce 50 lidí, kteří by druhý den mohli dobře dělat náměstka nebo hejtmana.

Vy jste byl dost hendikepovaný během celého volebního období obviněním v korupční kauze. Je ten výsledek satisfakce?

Bylo to stejné jako před čtyřmi lety. Většina těch, kteří nás podporují, ten příběh zná a za hendikep ho nepovažují.

Hejtmana Půtu zprostil soud obžaloby z korupce

Krimi

S kým půjdete do koalice?

Kromě SPD budeme jednat se všemi, tedy s ODS, piráty i ANO, protože nás nečekají snadné měsíce a roky a chtěl bych vytvořit silnou koalici. S ANO jsme spolupracovali čtyři roky, bylo to dobrá spolupráce, ale předvolební doba ukázala, že ANO chce vyhrávat za každou cenu, byť to byl asi spíš tlak z Prahy než jejich osobní přesvědčení.

Budeme se snažit udělat koalici s Piráty a ODS. Byli jsme rozhodnutí vnitřně už před volbami. Dnes je jiná než v roce 2016. Tehdy ANO vládlo s ČSSD a KDU-ČSL, teď řídí ANO se zjevnou podporou komunistů a já tuto věc nechci legitimizovat.

To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné, okomentoval Babiš volby

Krajské volby

Je podle vás správné vyšachovat ANO z tvorby koalic, zvláště pokud bylo vítězem?

Vítěz voleb by měl dostat šanci koalici sestavit, pokud toho není schopen, tak by to měl zkusit druhý na pásce. Dlouhodobě to říkám, že vyšachování vítěze k politické kultuře nepřispívá a je to špatně.

Jedna věc je, když vítěz nedokáže najít spojence, ale nemůže to být tak, že se večer po volbách oznámí, že má smůlu. To je špatně.

Zeman: Koalice bez ANO jsou spiknutím poražených

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám