Hlavní obsah

Na jihu Čech vzniká koalice bez ANO

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lídři za ODS, uskupení TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD a Jihočechů 2012 se v pondělí pozdě večer dohodli v Českých Budějovicích na vládnoucí koalici v Jihočeském kraji. Vítězné hnutí ANO zůstane zřejmě v opozici. Novým hejtmanem tak bude pravděpodobně lídr ODS Martin Kuba a tato koalice bude mít většinu 29 hlasů v 55členném zastupitelstvu. V opozici po této dohodě skončí kromě ANO také STAN a ve volbách třetí Piráti.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zleva Jan Bartošek (KDU-ČSL), Martin Kuba (ODS), František Talíř (KDU-ČSL), Ivana Stráská (ČSSD), Pavel Klíma (TOP 09) a Pavel Hroch (Jihočeši) se v pondělí po desáté hodině dohodli na koalici v Jihočeském kraji.

Článek

KDU-ČSL a TOP 09 podepsaly už v podvečer s ODS memorandum o spolupráci, Jihočeši a ČSSD by měly podepsat podobné memorandum v úterý v sedm hodin večer poté, co lídři představí výsledek jednání svým stranickým kolegům.

„Jsem velice rád, že v jižních Čechách směřujeme k většinové koalici, která má potenciál, že bude stabilní a má velkou programovou schodu,“ uvedl po jednání Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Mapa: ČSSD vyhrála v jediném okrese

Volby

Podle hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) se tato koalice jeví jako nejjistější. „Přestože tady jsou i jiné možnosti, toto uskupení nám přijde nejstabilnější,“ podotkla Stráská.

Lídr Jihočechů Pavel Hroch bere pozvání do koalice i jako odměnu za dobrou práci. „Věřím, že toto jednání směřuje k dobrému závěru. Jsme potěšení, že tito velikáni nás stále berou a berou nás jako dělníky, kteří dokážou zodpovědně pracovat po celé čtyři roky,“ konstatoval Hroch.

Lídr ODS Martin Kuba, který všechna čtyři uskupení oslovil, označil jednání za plynulé. „Není mezi námi žádná tenze, která by bránila k uzavření této koalice, musíme však doladit detaily,“ upozornil Kuba. Všichni lídři, kteří se večerního jednání zúčastnili, se shodli na tom, že v této koalici by byl hejtmanem Martin Kuba, protože ODS získala z těchto stran nejvíce hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám