Hlavní obsah

Zajímavosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Senátní volby mají na rozdíl od sněmovních většinový charakter, více tak vynikne osobnost kandidáta. Už od samého počátku novodobého Senátu se tak pokoušeli probojovat do senátorských lavic mediálně známé osobnosti, osud většiny z nich však naznačuje, že známý obličej ještě nemusí znamenat úspěch ve vysoké politice.

Růžičková se těsně nedostala do druhého kola

Při prvních senátních volbách vzbudila rozruch kandidatura populární herečky Heleny Růžičkové, jež se rozhodla na Lounsku kandidovat v barvách KSČM. Růžičková si nevedla úplně nejhůř, s 22,7 procenty jen těsně nepostoupila do druhého kola, v němž nakonec zvítězil sociální demokrat Ivan Havlíček.

Na Mostecku neuspěla v klání s odborářským šéfem Richardem Falbrem hlasatelka Kamila Moučková (za ODA). Bývalý nomenklaturní moderátor Televizních novin Josef Morávek za komunisty nestačil v Plzni-jihu na Jaroslava Jurečku z ODS. Ani jméno nestačilo tehdejšímu šéfovi Poldi Kladno Vladimíru Stehlíkovi (nezávislý) k porážce Ladislava Svobody (ČSSD). Pikantní byl také souboj na Praze 1, kde Pavel Tigrid a Jiří Dienstbier prohráli s Václavem Bendou (ODS).

Knížák ani Ringo Čech neuspěli

V roce 1998 lidé na Berounsku nezvolili umělce Milana Knížáka (ODS), jenž ve druhém kole podlehl Jiřímu Rücklovi (4K). Ve volebním obvodu Jičín zase neuspěl proti Jiřímu Liškovi (ODS) exposlanec a hudebník František Ringo Čech (ČSSD). V Praze 6 unionista Jan Ruml porazil tehdejšího primátora Jana Koukala (ODS).

Po smrti senátora Václava Bendy bylo nutné v roce 1999 uspořádat doplňovací volby v Praze 1. Podnikatel Václav Fischer drtivě (71,2 procent) porazil v prvním kole herečku Jiřinu Jiráskovou (za ODS) a bývalého hradního kancléře Ivana Medka (za 4K).

Paroubek těsně před Cibulkou

V roce 2000 stojí za povšimnutí neúspěšná kandidatura nynějšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka v Praze 8. Paroubek tehdy se ziskem 14,2 procent hlasů skončil čtvrtý, když jej porazil i současný komunistický poslanec František Beneš. Za Paroubkem těsně zaostal aktivista Petr Cibulka, jenž dostal jen o 14 hlasů méně než tehdejší náměstek pražského primátora.

Na Chrudimsku porazil ve sledovaném klání Petr Pithart (KDU-ČSL) nejenom mediálního experta Petra Štěpánka (ODS), ale i kontroverzního Zemanova poradce Miloslava Šlofa v barvách ČSSD.

One man show Železného

Železnou rukou vládl volbám na Znojemsku v roce 2002 tehdejší šéf TV Nova Vladimír Železný. S 50,8 procenty hlasů porazil své soky v čele s lidovcem Milanem Špačkem a stal se senátorem.

V roce 2003 se v doplňovacích volbách do Senátu propracoval i bývalý fotbalista a současný trenér Karel Jarůšek, který těsně porazil lidovce Rostislava Slavotínka. Tomu se ale o rok později podařilo lépe zmobilizovat voliče, Jarůškovi tak porážku oplatil a stal se brněnským senátorem.

V roce 2004 se v obvodu Kutná Hora rocker Petr Janda (nezávislý) přesvědčil, že volby nejsou procházkou růžovým sadem. Voliči mu dali jen 6,2 procenta hlasů a pomyslně mu tak zapěli "skončili jsme jasná zpráva".

Topolánková neuspěla

Skladba kandidátů byla velice pestrá i ve volbách v roce 2006. Útok mediálních celebrit na Senát připravila europoslankyně Jana Bobošíková z uskupení Politika 21. V jejích barvách se o post senátora ucházel například zpěvák Martin Maxa nebo moderátorka Mirka Čejková. Oba neúspěšně.

Horké chvilky připravila svou kandidaturou manželovi premiérova choť Pavla Topolánková (též za Politiku 21), která se voleb zúčastnila v obvodu Ostrava-město. Mirek Topolánek, který v současnosti žije s místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou a má s ní syna Nicolase, označil kandidaturu své ženy za „sladkou pomstu“.

Pithart vyhrál o 24 hlasů

Z dalších neúspěšných kandidátů stojí za povšimnutí Libuše Barková (jako nezávislá), známá rodiny bývalého premiéra Stanislava Grosse.

Nejtěsnější vítězství patřilo ve volbách 2006 Petru Pithartovi (KDU-ČSL), který ve volebním obvodě Chrudim porazil Janu Fischerovou z ODS o 24 hlasy.

Za povšimnutí stojí také zvolení bývalého starosty Vsetína a poté předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, jehož stíhání v kvůli korupci bylo zastaveno na konci roku 2007.

Za ODS uspěli bývalý disident a současný místopředseda pro evropské záležitosti Alexandr Vondra nebo herec Tomáš Töpfer.

Propadl naopak bývalý diskař Imrich Bugár (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám