Hlavní obsah

Změny v přijímacím řízení na SŠ kladou větší důraz na samostatnost

Novinky, Scio

S příchodem nového školního roku došlo ke změnám v podobě přijímacího řízení na střední školy. Většinou se jedná o pozitivní kroky, které žákům napomohou k lepšímu zvládnutí přijímacích zkoušek.

Článek

Přihlašte se třikrát

Přijímací řízení na střední školy se řídí tzv. Školským zákonem (Zákon č. 561/2004 Sb.), ročně jím projde přes 160 tisíc dětí, z nichž se téměř 60 % hlásí na maturitní obory. Oproti loňskému roku došlo ve školském zákoně k několika změnám, které ovlivňují i letošní přijímání absolventů základních škol.

Změn ve školském zákoně je více. Tou asi nejdůležitější je opětovné zavedení možnosti pro podání více přihlášek – celkem tří. Současným žákům základních škol tak odpadá stres s výběrem té nevhodnější školy. V minulých letech si mnoho žáků z obavy, aby byli přijatí, nevybrali „vysněnou“ školu, ale volili přijatelnou „jistotu“. Zvláště přažští žáci si nepodávali přihlášky na prestižní gymnázia z obavy, že se nedostanou.

Přihlášky pro 1. kolo přijímacího řízení do denní formy studia musí být podány do 15. března, v případě oborů vzdělání s talentovou zkouškou do 30. listopadu. Na rozdíl od minulých let se přihlášky nepodávají přes školu, ale musíte je sami podat přímo řediteli příslušné střední školy, o kterou máte zájem. Podání přihlášek na SŠ je bez poplatků

Pozor na podání zápisového lístku

O termínu konání 1. kola přijímacho řízení ještě není rozhodnuto, ale pravděpodobně se bude konat někdy na přelomu dubna a května. Termíny přijímacích zkoušek (pokud se rozhodnou je uskutečnit) musí ředitelé středních škol zveřejnit spolu s kritérii přijímacího řízení a předpokládaném počtu přijímaných žáků do 31. ledna (pro obory vzdělání s talentovou zkouškou do 30. října).

Pro případ, že by se termíny přijímacího řízení mohly překrývat, vypisují školy v prvním kole dva termíny zkoušek. Žák může volit u každé školy termín, který mu lépe vyhovuje. Pokud se mu i tak budou dva termíny sbíhat v jeden den, bude si muset vybrat, na které škole zkoušky skládat bude a na které ne.

Školský zákon ukládá uchazeči novou povinnost. Na školu, kterou si vybere, bude muset do 5 pracovních dnů od doručení rozhodnutí o přijetí předložit tzv. zápisový lístek (obdrží jen jeden pro přijetí na následující školní rok). Škola, která do uvedené lhůty zápisový lístek neobdrží, musí počítat s tím, že si uchazeč vybral jinou školu, kde také uspěl.

Ve škole, kde uchazeč zápisový lístek neuplatní, ztratí nárok stát se jejím žákem. Na tato místa mohou pak ředitelé SŠ vypsat další kolo přijímacího řízení, a to ihned po skončení prvního kola. Nemusí čekat až na září.

Reklama

Výběr článků

Načítám