Hlavní obsah

Týden vědy a techniky bude především o Zemi

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Planeta Země bude ústředním tématem blížícího se Týdne vědy a techniky. Nejrozsáhlejší tuzemský vědecký festival pořádá Akademie věd ČR již poosmé. Letos zavítá věda do šesti českých měst v týdnu od 3. do 9. listopadu.

Článek

Letošní rok vyhlásila organizace UNESCO (Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu) mezinárodním rokem planety Země. I program Týdne vědy a techniky se bude zabývat především naší planetou. Svůj pohled na Zemi představí několik vědních odvětví, např. astronomie, geologie a geofyzika, archeologie, biologie, botanika, chemie i historie umění.

Přednášky a prezentace se budou věnovat aktuálním otázkám, kterými jsou bezpochyby globální oteplování, klimatické změny, ale i využití družicového pozorování Země pro člověka.

Jak lze využít biologie a medicínu ve světě technologií se pokusí vysvětlit několik přednášek expertů z pražského Kriminalistického ústavu. Ve spolupráci s organizací British Council ČR připravila Akademie věd ČR prezentace atraktivních experimentů v podání Michaela Londesborougha, britského chemika, jenž je obdařen schopností vysvětlovat přírodní zákony zábavnou formou i naprostým laikům. Londesborough vystoupí v rámci Týdne vědy v Praze i v Plzni.

V hlavním městě budou připraveny výstavy, které mapují významné mezníky české vědy ve 20. století, například příběh Jaroslava Heyrovského, držitele Nobelovy ceny. Dojde i na prezentaci vítězných fotografií ze soutěže Rostlina s příběhem.

Přednášky lze sledovat on-line

Týden vědy a techniky nezakotví jen v Praze, ale i v dalších českých městech (Plzni, Hradci Králové, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích).

"V Praze se představí nové Science centrum Techmania z Plzně a Akademie věd se naopak bohatým programem s názvem Akademie v Techmanii uvede v Plzni. V brněnském planetáriu se mimo jiné uskuteční pořad Mars – sousední planeta v nečekaných souvislostech, v Ostravě bude možné navštívit národní přírodní památku Landek, která se stala poutním místem geologů. Otevřeno bude osm elektráren ČEZ. Téměř padesát pracovišť Akademie věd otevře své laboratoře, přístupná bude i Knihovna Akademie věd v Praze," shrnují organizátoři.

Některé přednášky budou přístupné veřejnosti prostřednictvím on-line přenosů. S podrobným programem a anotacemi přednášek se můžete seznámit na webových stránkách www.tydenvedy.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám