Hlavní obsah

Při studiu lze bydlet také v podnájmu

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nepodařilo se vám získat kolej, nebo o tuto formu ubytování nestojíte? Najděte si podnájem. V Praze je samozřejmě ubytování drahé, ale lepší cenu můžete získat třeba volbou levnější lokality či využitím možnosti spolubydlení.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pokud sháníte bydlení, můžete využít například nástěnky na fakultách či inzerci ve školním elektronickém informačním systému. Výborně samozřejmě poslouží internet.

Navštívit můžete například stránky http://bydleni.worldstreetfashion.com, které jsou zaměřeny na studenty hledající nebo nabízející volné priváty, pokoje nebo celé bytové jednotky. Stránky http://www.s-bydleni.cz/ patří realitní kanceláři vzniklé za účelem hledat bydlení v Praze především pro studenty.

Web http://www.chcispolubydlici.cz/ slouží zejména k vyhledávání nabídek na spolubydlení. Mezi další užitečné stránky patří http://www.annonce.cz, http://www.bydlime.cz/, http://www.byty.cz či http://www.nabidka.cz/.

Tipy pro správný výběr podnájmu

Při výběru bytu je nutné si dát pozor například na to, jestli je nájemné uvedeno včetně záloh na energie, na jak dlouho podepisujete smlouvu a za jakých podmínek ji lze vypovědět.

Dále je důležité, jak je byt zařízen. Nechcete asi začít své studium tím, že budete místo přednášek shánět levnou lednici. Počítejte také s tím, že majitel bytu většinou vyžaduje složit tzv. kauci, zpravidla ve výši jednoho měsíčního nájmu, jako zálohu pro případ zpoždění platby.

Kauce vám bude po vystěhování vrácena, případně z ní mohou být odečteny náhrady za eventuální škody. Pokud byste hledali byt přes realitní kancelář, může se vám stát, že budou požadovat provizi nejen po majiteli bytu, ale i po vás.

Výhodou pronájmu oproti kolejím je možnost většího výběru jak samotného pokoje či bytu, tak lokality a spolubydlících. Pokud neskončíte v pěti lidech v 2+KK, budete také mít větší soukromí a více klidu. Jako nevýhoda může být vnímána větší odpovědnost, často delší dojíždění a někdy i cena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám